Slažem se sa Fenixom, jednostavno treba nekako uključiti više ljudi, jer ovaj trenutni staromodni sistem definitivno ne fukcionira, čak ni uz potporu samog portala.
Mislim, u nekom mom idealnom svijetu svaki post bi bio kilometražno remek djelo, ali treba imati mjesta i za zajebanciju. Ja sam recimo na svom primjeru primjetio da nakon posla i drugih obaveza jednostavno nemam više toliko vremena da sjednem i odvojim sat vremena na pisanje eseja. Ok, kad sam inspirisan, sure why not, ali onda mogu napraviti svoj blog i tamo pisati. A recimo uđem na forum i u toku dana većinom su aktivne dvije-tri teme sa par postova each i to je to. A zbog starih i jedno te istih članova (tu računam na sebe i ne mislim nikako kao negativno ništa, nemojte me pogrešno shvatiti) već mogu pretpostaviti kako je ko šta napisao (i u 90% slučajeva budem upravu) i tu se gubi ona radoznalost. Nadam se da me kužite.
Primjer, najviše mi se sviđa kako je na ResetEri napravljeno, jer tamo zaista provedem puno više vremena.
Imaju 4 GLAVNA threada koji su podijeljeni u dvije sekcije. Igre i ostalo.
Igre:
1) Gaming Forum - sve što vam može naumpasti, dakle može biti iznimno dobrih tema na bilo koju tematiku koje se možete sjetiti. Evo npr. prije neki dan bila tema
"Would you rather be stuck in Silent Hill or Raccoon City?"
To me odmah zaintrigiralo, nije nikakav esej, nego jednostavno pitanje i bilo je super zanimljivo čitati odgovore. Nije to dugoročna tema, dan-dva bila aktivna i hajmo dalje.
Ok, želim tehničku analizu neke specifične igre? Evo threada:
"Red Dead Redemption 2 Animation Analysis by EA animator Dan Lowe" i tu se komentariše samo o animacijama RDR-a.
Imate recimo i LTTP teme koje su baš esej individue koja igra trenutno neku igru i vremenom piše u temi kako prelazi. Na to komentarišu ljudi, ostavljaju svoje utiske i daju savjete.
Ili evo skroz chill tema:
"You have a heart of gold."
https://www.resetera.com/threads/you-have-a-heart-of-gold.103710/
I prepuna je fraza i zajebancija ljudi koju bi inače u našim temam proglasili trolerskim. Ali ovdje su modovi to dopustili jer u temi vlada pozitivna atmosfera i vide da se ljudi zabavljaju.
2) Gaming Hangouts - eh ovdje se nalazi taj drugi sub thread gdje se nalaze naše tipične full scope teme. Npr. Dark Souls | OT; Bayonetta | OT; God of War | OT; itd. i tu se naširoko piše o svemu i svačemu. Ali eto i tu ne idem često, jer mi je baš zanimljivije kad svaki dan listam nove teme.
---
3) i 4) su na isti fazon, samo što su za sve ostalo.
Naravno Resetera broji na hiljade aktivnih članova i nemoguće je očekivati samom rekonstrukcijom foruma hiljade novih pridošlica. Plus ne može se ni svako registrirati, tj. ne možete sa običnom gmail/hotmail/yahoo itd. adresom. Ali se mora nešto mijenjati. Kako ide ona izreka:
"Progress is impossible without change, and those who cannot change their minds cannot change anything."
Tako da bilo kakva promjena bi bila vjerujem korak u dobrom smjeru.