A u čemu je točno problem svima kaj će Metro bit godinu dana na Epicovom Storu?
"Neće vam biti sve na jednom mjestu" je glavni problem ili ima još nešto zbog čega se pizdi?
Ozbiljno pitam :)
Postoje dva glavna faktora zbog kojih je došlo do ovakve reakcije. Prvo što bi bilo dobro razjasniti je sam Epic Games Store. Možda je najbolje da sam sebe citiram oko toga što konkretno ta platforma i jest.
Ne samo što je ovo odvratan potez Deep Silvera, već je odvratnije time što ide baš na EGS. Epic je do nedavno (pod time mislim na siječanj ove godine) imao rupu u zaštiti koja je kompromitirala 80 milijuna računa dok se nije zakrpalo (Na temelju ovog bloga su proadili na zaštiti Fortnite računa). To nije ni prvi slučaj, bilo je i prije hakiranja računa.
Tvrtka koja na svom servisu nema regionalno postavljanej cijena, koja ima kompleksan i nepravedan sistem povrata novca, koja nema cloud za spremanje podataka, achievemente... To nije tvrtka kojoj je previše stalo do kupca. Ne želim reći da je Steam svetac kojem je kupac na prvome mjestu, ali očito je da im je puno važnije zadržati kupca nego ga otjerati kao što to EGS radi otkad je krenuo s radom.
Nekima je igra sada skuplja nego li bi bila da su ju uzimali na Steamu. Sigurnost im nije na prvom mjestu tako da sigurno nije svejedno nekome povezati svoj PayPal s takvom platformom.
Druga stvar koju vrijedi spomenuti su fizička izdanja. Logično, fizička izdanja dolazila bi sa svojim Steam ključem, no informacije kažu da ipak dolaze s EGS ključem što znači da je ovaj dogovor ekskluzivnosti već neko vrijeme poznat te je Steam korišten kao besplatni marketing. Moje osobno mišljenje je da je ovo najgore upravo za kupca koji više sa sigurnošću ne zna što se događa s njegovim pristupom igri, odnosno njegovom licencom da igra igru s obzirom da je digitalno aktivirana igra.
Nadalje, ovo se u potpunosti kosi s MS-ovom politikom
play anywhere jer se igra miče i s MS dućana te se uopće ne zna što je UWP (zaštita za igre s MS dućana) verzijom.
EGS-ova politika doslovne kupovine igara sa svoj dućan otvara vrata pomalo mračnoj budućnosti za digitalne igre na PC-u gdje će se kupovati ekskluzivnost i igre će se raširiti po tisuću različitih platformi za koje kupac neće znati jesu li pouzdane ili ne.
Ovo je kap u moru problema koje EGS ima, trebalo bi puno više vremena da se uđe u detalje njihove politike, no toplo preporučam svakome da se informira. U vremenu kada bismo trebali razmišljati o unificiranju igraćih platformi i povezivanju igrača, polako se prikrada dodatna odvojenost, ekskluzivnost koja više nije isključivo međuplatformska.
EDIT: Za raspravu o Epic Storeu i dodatno informiranje otvorena je i
tema pa navratite.