Ja bih stavio 8GB RAM-a i 250GB SSD.
Računalne komponente i problemi
Treba mi za renderiranje svega i svacega u blizoj buducnosti tih 16gb rama. SSD cu naknadno povecati.
Za renderiranje ti je najbitniji procesor ako se ne varam. S time da bi program koji koristiš morao biti 64-bitni da može adresirati više od 3,nešto GB memorije.
Enikejs, ovo što je Heat rekao bila je i moja odluka kada sam uzimao komp prije godinu dana. Al' ok, SSD je uvijek jednostavno ubaciti u komp :)
DarkPunisher hmmm, ovo sto je Deadwalker napisao je u potpunosti tocno. Ako ti je bitno renderiranje za jedno sutra, onda si definitivno trebao ici na Ryzen procesor od AMDa.. RAMi nisu toliko stavka, a za 1080p igranje je sasvim dovoljno 8GB. Ja sam isto stavio 16GB RAMa, a razlika u svim modernim igrama izmedu 8 i 16 je bila negdje 1 do 2 fpsa.
U svakom slucaju uvijek bi zrtvovao RAMe za jedan SSD.
Ma dobro neće to bit neki ogromni projekti i to, mislim da mi je ova proca i više ngo dovoljna za to. :)
Pitanje - je li GTX1070 trenutno jedina opcija za normalno 60 fps igranje na 1440p?
Cura je preko obrta uzimala Dellov 1440p monitor pa sam u dilemama da li to mijenjati za svoj 1080p. A ovo što sam guglao mi govori da trebam onda ulaziti u novu investiciju.
Od Nvidie da, 1070 i više. 1060 se muči sa 1444p, vrti na cca 40 fpsa
Možeš čekati Vegu koja će po svemu sudeći biti u rangu 1080 ili čak slabija. Mislim da je AMD po pitanju gornjeg segmenta jako ispao iz utrke. Čak i najzagriženiji fanovi kažu da će Nvidia pomesti kad pređu na HBM i novu tehnologiju.
Do tada 1070 je jedina smislena opcija za tu rezu i zahtjevne igre.
1060 - 1080p gaming
1070 - iznad 1080p
1080 - 4K
Naravno, sve ovisi do igre. 1070 moze izletit i u 4K kao i 1060 u iznad 1080p al moras racunat na performanse.
Da, za 1440p ti je 1070 best buy
Znači sve dobro piše na internetu. Eh.
A koliko vidim, 1070 ide od 3000kn na više. Jedino da utržim svoju 960 za soma kn + nadoplata.
Anyway, thx guys :)
Ok, pala je odluka, uzimam novu grafu. Imam samo jednu malu dilemu, pa slobodno savjetujte:
https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N1080G1-GAMING-8GD#kf
https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N1080XTREME-8GD-PP-rev-10#kf
Dilema: G1 je silicon bolja grafa, odabrane su samo one najbolje koje mogu nositi G1 oznaku. Xtreme je hladnija i nesto brza, a cak i jeftinija gotovo 150kn.
Xtreme. Ako kažeš da je brža i tiša/hladnija, a vidim da piše kako dolazi s čak 4 godine jamstva (valjda vrijedi i kod nas?). Čim daju toliko jamstva, proizvođač je siguran u kvalitetu svog proizvoda. Čisto sumnjam da je taj model materijalom nešto značajno inferiorniji G1.
Mislim da jamstvo na komponente ne vrijedi ako komponentu nije ugradila "stručna" osoba? Ili su nešto mijenjali po tom pitanju?
Dobijes upute za online registraciju i onda imas jamstvo 4 godine.
Bas gledam da bi mogla pasti i ova izvedba:
https://www.gigabyte.com/Graphics-Card/GV-N1080AORUS-X-8GD#kf
posto je najnovija i ovo je elitna serija gigabytea
Mislim da jamstvo na komponente ne vrijedi ako komponentu nije ugradila "stručna" osoba? Ili su nešto mijenjali po tom pitanju?Koliko stručan trebaš biti za staviti nešto u pripadajući utor i spajanje 2 konektora? Jamstvo na komponente je uvijek pojedinačno (ili bi barem trebalo biti) i mogu tek zalijepiti naljepnicu koja bi bila neki slabi jamac (overkloking se danas radi ionako softverski) da kupac nije hardverski prčkao i modificirao karticu.
Jamstvo vrijedi ako ugradi bilo koja osoba. Prilikom ugradnje mogu se dogoditi 3 stvari:
1. nekako polomis PCIe utor i onda se to jasno vidi da je fizicko ostecenje i nema garancije
2. ne spojis power kabel, ali onda se nista ne dogada, jer grafa jasno javlja da nema dovoljno struje, garancija se prizna, ali nakon pregleda kazu da si idiot i da spojis kabel
3. padne ti graficka sto je opet fizicko ostecenje i garancija se ne prizna
Console peasant ovdje. Jučer sam kupio komp da mogu udarati Overwatch i s obzirom da nisam master race već mali peasant imam par pitanja za iskusnije.
1. Primijeti se screen tearing u igri. Imam grafičku nVidia GTX 1050Ti (nije pro, ali nije ni za baciti), igra na high detaljima radi u 120-150 FPS, ali vidim screen tearing kojeg na PS4 nema pa mi smeta nakon 1000+ sati igranja iste igre na konzoli. Kako to riješiti, a da ne plaćam cijenu input laga (vsync) s obzirom da je igra fast paced competitive FPS
2. Kupio sam i monitor AOC G2460VQ6, full HD @75Hz no međutim ne mogu namjestiti tih 75 Hz, već je max 60 Hz. Spojio sam monitor preko HDMI i display porta u grafičku, preko HDMI radi u 60 Hz, kada prebacim na display port nema signala i vrati me natrag na hdmi. Zašto mi display port ne radi i kako dobiti tih 75 Hz?
Any help would be appreciated.
U postavkama monitora upali opciju amd fresync i to bi bilo to
freesync na nvidiji? Cuo sam da je dobar onaj fast sync ak nemas gsync al nisam probao?
Ma neče mu radit freesync,ali će tako otkljucati 75hz,jbg tak je napravljeno na monitoru