znaci znaci, danas da ides slagat konfu ubodes 16 gb ddr4 za "sicu". To je best buy po meni.To da, ali na staroj konfi nema baš smisla. Evo, meni prelazak na DDR3 memoriju (sa sadašnjih 6 GB DDR2 memorije na 800 MHz) ne bi ništa posebnog donio, niti bi se to odrazilo na fps. Sličnu analogiju može se povući i s SSD - čovjeka veseli učitavanje "on the fly", ali realne koristi u dobitku performansi zapravo nema.
Računalne komponente i problemi
Sto se tice SSD-a ja sam se preporodio otkad sam u svoju staru kantu stavio SSD. I dalje CPU usporava rad cijelog racunala u iole zahtjevnijim radnjama (citaj bilo kaj) ali ubrzanje samog racunala odnosno nekih svakodnevnih radnji je izrazito mjerljivo. Toliko da sad nemrem smislit racunalo bez SSD-a. Barem sto se tice negejmerskog dijela.
Neke igre traže na koljenima da se vrte na SSD-u. I razlika se itekako osjeti. :) Budem si negdje na ljeto ugrabio još jedan SSD od 500 GB.
Sto se tice SSD-a ja sam se preporodio otkad sam u svoju staru kantu stavio SSD. I dalje CPU usporava rad cijelog racunala u iole zahtjevnijim radnjama (citaj bilo kaj) ali ubrzanje samog racunala odnosno nekih svakodnevnih radnji je izrazito mjerljivo. Toliko da sad nemrem smislit racunalo bez SSD-a. Barem sto se tice negejmerskog dijela.Potpis na ovo!
Prvih par dana nakon SSD-a mi je bilo prečudno da je PC spreman za korištenje nakon bootanja.
Čak sam jedno vrijeme iz navike sjedio ispred kompa čekajući da "dođe k sebi" prije nego što se usudim pokrenuti Firefox.
Još sam u procesu ugradnje SSD-a prešao s W7 na W10 i doživio novu Renesansu.
Nema šanse da ikad više kupim išta bez SSD-a, da se može ugradio bi' ga i u mikrovalnu.
Kad ste se dotaknuli te teme, možda bi i mogli mi pomoći da razjasnim jedno pitanje.
Kod mene na ovom laptopu je SSHD, koji ima 8 gb SSD memorije predviđene samo za sistem, i 1tb obične memorije.
Sad ja kad instaliram manuelno sistem svoj, da li on automatski ga instalira u SSD memoriju, ili to treba uraditi na neki poseban način.
Kako da uopšte znam da je sistem koji ja manuelno postavim automatski pohranjen u to memoriju, a ne na 1 tb ove?
SSD je svjetsko čudo takoreć. Kupio sam od 120 GB od Samsunga(550kn tada) i iako nemam neki vrhunski laptop razlika se itekako osjeti. Iako sada ne funkcionira grafa i dalje se osjeti razlika za razliku od trake.
Kod mene na ovom laptopu je SSHD, koji ima 8 gb SSD memorije predviđene samo za sistem, i 1tb obične memorije.Instalacija Windows 10 64-bitne verzije ti ima od 12-20GB stoga fizički nebi mogla stati na taj SSD. Kod SSHD diskova, ovaj SSD zapravo funkcionira kao određena brza cache memorija za HDD. Što znači da se u nju pohranjuju cache podaci od programa/aplikacija koje često koristiš. Npr. ako najviše koristiš Chrome i Word onda će ti taj SSD dio diska sadržavti ponajviše cache podatke od te dvije aplikacije što će u stvarnom svijetu značiti da će se one brže učitavati. S druge strane to je mana ukoliko koristiš puno programa jer je 8GB premalo za pohranu cache podataka od više aplikacija pa se ti podaci na SSDu konstantno brišu i pišu. Najviše utjecaja će osjetiti oni koji koriste manji broj programa zapravo.
Sad ja kad instaliram manuelno sistem svoj, da li on automatski ga instalira u SSD memoriju, ili to treba uraditi na neki poseban način.
Kako da uopšte znam da je sistem koji ja manuelno postavim automatski pohranjen u to memoriju, a ne na 1 tb ove?
A to je to znači.
Jer kad sam ga uzimao prije 3 godine, rekli su mi u radnji da je baš na tu SSD memoriju pohranjen boot i sistem, pa eto, nisam znao da su me zeznuli.
Još sam se i čudio, otkud da mi laptop od trenutka paljenja pa do ulaska u sistem uzme 6 sekundi, i poslije toga bude spreman za bilo koju aplikaciju bez ikakvih poteškoća.
Mamu im..
A na stranu, nije ni to loše, obzirom da sam i sam ograničen na 4-5 programa max, tako da je to dobra stvar.
Hvala ti <3
Ljudi zanima me jel ovo konfa dostojna tih para?
https://www.links.hr/hr/racunalo-links-krypton-ssd-765ik-intel-core-i5-7500-3-4ghz-8gb-ssd-120gb-1000gb-nvidia-geforce-gtx-1060-6gb-antivirusna-zastita-034900019
Znam da se moze slozit bolje za te novce ali nisam u poziciji kupovat komponente posebno pa slagat, samo me zanima jel to oke i dal 1060 moze vrtit naslove novije na high laganini i kolko je zapravo losija u odnosu na jednu 1070icu?
Preskupo je to.. GTX 1060 ti bez problema vrti sve moderne igre na high na rezoluciji 1080p. Razlika izmedu 1060 i 1070 je velika, iako je GTX 1070 vise za vece rezolucije i malo je overkill za 1080p.
Još jedno pitanje: Je li 8GB RAM memorije dovoljno za smooth performanse u modernim igrama i vidi li se neka drastična razlika u performansama sa 8+ gb rama?
Znam da se moze slozit bolje za te novce ali nisam u poziciji kupovat komponente posebno pa slagat, samo me zanima jel to oke i dal 1060 moze vrtit naslove novije na high laganini i kolko je zapravo losija u odnosu na jednu 1070icu?U ADM-u odabereš komponente koje želiš i oni ti sve besplatno slože. Ne trebaš ništa kupovati posebno niti slagati ako ti se ne da.
Jos uvijek je dovoljno za 1080p igranje. Ja sam dobio 1-2fpsa s prelaskom na 16gb ddr4 u witcheru primjerice, s time da imam stariju grafu.
Kakav high... Ja osim crysisa 3 (zbog cpu) nisam jos naletio na igru koja nije na ultra isla na 1060. To je best buy od nvidia strane za 1080p gaming. 1070 je za vece reze i overkill za 1080p gaming. Ako i moras smanjiti nesto najcesce se spusti high sjene ili tako nesto dok je sve ostalo bitno na max.
Pa vjerojatno bi mu i u Linksu slozili konfu, ako uzme sve komponente kod njih.Znam da se moze slozit bolje za te novce ali nisam u poziciji kupovat komponente posebno pa slagat, samo me zanima jel to oke i dal 1060 moze vrtit naslove novije na high laganini i kolko je zapravo losija u odnosu na jednu 1070icu?U ADM-u odabereš komponente koje želiš i oni ti sve besplatno slože. Ne trebaš ništa kupovati posebno niti slagati ako ti se ne da.
ADM ne prihvaca Amex, pa je to glavni razlog zasto ne uzimam kod njih. Te Links ima istu cijenu, ako uzimas na rate, za razliku od ostalih.
Ili ovo:
http://www.ffa.hr/forum/buy-sell-25/gigabyte-gtx-770-4gb/
Da, kažu da je lik pouzdan.Pazite se, nema niti jednu pozitivnu B&S. :
Grafa je u odlicnom stanju! Ces kupit? Za tebe 800kn!
posto se pricalo da nije isplativa ona konfa za 400 eura, pa sam odustao od nje....
jel vrijedi onda ova?
CPU: AMD FX8350 Black Edition 8Core 8x4Ghz
CPU Cooler: Noctua NH-U12S
RAM Memory: 8GB DDR3 1333Mhz DIMM
Graphics: Gigabyte Windforce Radeon R9 270x 2GB
Motherboard: Gigabyte GA-78 LMT USB 3
HDD: 1TB Seagate Barracuda 7200.12
Power Supply: G7 Power Extreme 780W
Fans: 1x Antec 3 speed tricool 120mm, 4x Corsair low noise 140mm
Wifi: Belkin wireless card
Monitor: 27' HD LED Hanns G 272
Keyboard: Razer Deathstalker
Razer Abbyssus Mirror Edition
vidim da je Chono7 doktor u ovom podrucju...
U svim ducanima ti sloze ak uzmes sve kod njih.
Eto, uglavnom, poanta je bila da nema smisla kupovati gotovo ako mu ionako oni mogu složiti točno što želi.Pa vjerojatno bi mu i u Linksu slozili konfu, ako uzme sve komponente kod njih.Znam da se moze slozit bolje za te novce ali nisam u poziciji kupovat komponente posebno pa slagat, samo me zanima jel to oke i dal 1060 moze vrtit naslove novije na high laganini i kolko je zapravo losija u odnosu na jednu 1070icu?U ADM-u odabereš komponente koje želiš i oni ti sve besplatno slože. Ne trebaš ništa kupovati posebno niti slagati ako ti se ne da.
ADM ne prihvaca Amex, pa je to glavni razlog zasto ne uzimam kod njih. Te Links ima istu cijenu, ako uzimas na rate, za razliku od ostalih.