Tema u kojoj možete tražiti preporuke ako ste se odlučili za novi PC ili neki komad hardware-a. Dijelite konfiguracije za koje niste sigurni i trebate pomoć prilikom odabira ili slaganja računala. Pišite općenito vaša iskustva sa pojedinim komponentama, podijelite korisnu informaciju ili vijest. Ako imate nekakav problem sa računalom ili komponentom isto tako možete ovdje upitat kolege, dok s druge strane budite spremni pomoći.Ne ustručavajte se pitati bilo što vas zanima, počevši od promjene termalne paste, zagrijavanja komponenti, lemljenja, pa do čišćenja prašine. U ovu temu možete pisati i o vašem notebook-u ili ako trebate pomoć prilikom kupnje novog.I kako glasi stara kineska:"Teach a man how to build a PC and he will play forever."

2 mjeseci kasnije

Copy/paste bez srama jer će sada 2 ujtro :

Novi PC - 8k maksimum - ako može dvije konfe , jedna sa i jedna bez HDD-a ( imam jedan koji je star već 4 godine pa sam malo skeptičan da će još 4 preživjeti , ali zasada se neda jebote život  - SAMSUNG HD502HJ je model) ?

Sastavio sam većinom svoju i onda kada sam došao do matične je nemoguće odlučiti , išao sam combo 970 + i5 4690k i tražim matičnu već jedno 2 sata , nikako da nađem neku.

Windowse ću kupit kasnije , imam trenutno OEM Win 7 , ali pošto je to zaključano za matičnu , piši propalo.

Jedno pitanje - u slučaju da bude nekih kvarova TIJEKOM slanja komponenata , jel to garancija pokriva? Ako ne , kupujem u linksu , ako da , ADM ili futura.

Hvala unaprijed.

Samsung Seagate disk? Ako je taj onda mijenjaj. Neznam da li je pravilo ali jako su osjetljivi nakon 3 godine, počinju bad sectori i generiraju se sve više s vremenom.

Što se tiče matične uzmi onu gore sa mog linka!  :) Zvijer za relativno male pare, a i moraš uzeti nešto takvo za taj CPU pogotovo za K verziju. Ja se osobno nebi premišljao i birao bi Asus svakako, možda čak i nešto iz ROG serije.

Samsung Seagate disk? Ako je taj onda mijenjaj. Neznam da li je pravilo ali jako su osjetljivi nakon 3 godine, počinju bad sectori i generiraju se sve više s vremenom.

Što se tiče matične uzmi onu gore sa mog linka!  :) Zvijer za relativno male pare, a i moraš uzeti nešto takvo za taj CPU pogotovo za K verziju. Ja se osobno nebi premišljao i birao bi Asus svakako, možda čak i nešto iz ROG serije.
Nešto me sad zanima. Ja sam imao u planu ovu uzeti:

Z97-KILLER

http://www.adm.hr/product_info.php?products_id=14792

Ona je, ako računam samo cijene iz ADM-a, jeftinija čak 1000kn od sabertooth-a. Kakva je onda u usporedbi s njom ako u planu imam uzeti istu konfu kao i SkyR3xX, znači Strix GTX970 i i5 4690k (makar više nisam siguran hoću li uzimati OC ready komponente pa da uštedim tu 600kn ili ne).

Ajde zalijepit ću i ovdje ovo, pa ako može i tvoje mišljenje.  :)

Inače, ova konfa stoji oko 8500kn (bez monitora, tipkovnice i kučišta jel), pa eto Sky i za tebe nešto ako te zanima.

MBO je i više nego dovoljna za taj CPU i možeš uštedit dosta love. Međutim sabertooth je ipak klasa iznad, to ti je military grade komponenta, dobijaš cijeli gornji cover za nju, ima ventove za protok zraka i hladi sama sebe, ne treba je toliko čistit od prašine, materijali su kvalitetniji, military grade mosfeti, zavojnice i dobiješ ROG GUI ako se ne varam.

Jedino što bi mijenjao je HDD, tako da ne bi uzeo Blu seriju nego Black.

Aha, onda mislim da će ovo biti dobro, hvala.
Što se tiče HDD-a, ne znam što bih rekao, obično vidim da većina njih preporučuje i ide na Blue verziju, morati ću još to istražiti.

Black ti je brži, izdržljiviji i ima više predviđenih radnih sati.

Odustao sam od K procesora i Z matične jer stvarno sumnjam da ću overclockati. Zamjenit ću STRIX sa Gigabyte Windforce ( kupujem u futuri/adm-u najvjerojatnije). Samo me zanima , koliko da si uzmem napajanje? 550 ili 600W?

Ima li uopće ikakve razlike u i5icama osim u tome da je jedan otključan , dok je drugi zaključan (čujem da su razlike zanemarive)?

Nema razlike, k je oznaka samo za overclock potencijal. Ja bi uzeo 600W napajanje u slučaju dodavanja još kojeg HDDa.

9 dana kasnije

Znam da sam dosadan ko qurac , ali se ne želim zajebat s ovim.

Jel ovo valja?

Ja osobno nebi uzeo gigabyte plocu, pogotovo za ovakvu masinu, vec nesto od asusa u tom rangu. Drugo, mislim da je cjenovna razlika izmedu 500gb i 1tb diskova jako mala, pa bi isao na drugu opciju od Tb

Što misliš o ovome?

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_214_391&products_id=15602

Eto sam si našao!  :

Ploča taman za tvoj CPU! Znači ne uzimaš K verziju, nećeš ni imati potrebe za clockanjem još dosta vremena (garantiram), a opet ta ploča nadilazi srednju klasu. Najbitnije je da ipak ima kvalitetnije kondenzatore i mosfete (bolji materijali). Ako bolje pogledaš ima veće ocjene od one Gigabytea.

E hvala ti , ni sam neznaš kolko si mi pomogao 

Pogledao sam par reviewova za ovo Corsairovo napajanje , dosta su miješani , mislite li da je ovo bolje u tom slučaju:

http://www.adm.hr/product_info.php?cPath=258_217_150&products_id=15206

GTX 750Ti 2GB
RAM 8GB (2 sticka = 16GB)
2TB HDD 7200RPM (boga pitaj koji)
DELL P2314H
LOGIKEK tipkovnica + miš
SSD 240GB
i5 4690
Kučište ATX Midtower model žnj, zajedno s 450W napajanjem
Intel Z97 Chipset

Cijena: oko 9500kn

Ovo je neka ponuda iz jednog dućana, čisto me zanima koliko je uopće cijena realna, eventualno kakav je i u usporedbi s onom koje se ja držim:

GTX 970,
isti proc,
SSD 120GB Samsungov,
1TB HDD WD Black,
2X4GB RAM,
Z97,
U2414H,
600W

Oko 11 000kn.

Tu doduše fali kučište, a najvjerojatnije neću uzeti mehaničku tipkovnicu.

Ova prva je realna toliko da nije 

drzi se ti svoje..ova gore ima žnj kučište,žnj napajanje i onda na to stave skupu matičnu..slabiju grafičku a više prostora, što hdd,što ssd,al ti znaš za kaj če ti bit taj komp pa stime i što je najbolje za tebe..al preporuka mene i svih ostalih nemoj kupovat gotove konfiguracije