Best buy u odnosu cijene i performansi da, realno nece biti. Ponovit ce se prica sa R9 380, gtx 960 i gtx 970. RX 480 je nasljednik R9 380, a ekvivalenta Nvidie jos uvijek nema, a to ce biti gtx 1060. Ipak, ekipa koja zna neki kuki o techu ce kupovati 1070, kao sto su kupovali 970.

Mene najviše zanima upravo 1060 i RX 480. To su kartice srednjeg razreda i takve sam uvijek kupovao. Znači oko 2000 kn i GG. Ako su u rangu GTX 970 (ili jače), to je čisto dovoljno za 1080p, ili u mom slučaju za nativnu rezu monitora od 1050p. očekujem klanje s cijenama u svakom slučaju. Ovaj napuhani balon će brzo puknuti kad potrošači budu imali dovoljno široku ponudu. AMD je krenuo žestoko, a kartica od 200 dolara i 5,5 TF je blago rečeno fantastičan početak. Ovo će se prodavati kao nekoć HD 4850, ništa manje od toga ne očekujem.

Jedini plus je taj neki rang sa proslo generacijskom 970. Ja uvijek kupujem model ispod top X80 serije Nvidie, jer mi je isplativije, nego svaku generaciju trosit lovu na taj visi mid end. Ovako sam preskocio Maxwell, a sa 1070 mogu preskocit Voltu.

U svakom slučaju, sad 6 TF za novu konzolu sljedeće godine ne zvuči pretjerano. Još kad se to upari sa Zenom VR u 60 fpsa bi trebao biti moguć bez većih problema, makar će VR naslovi sa sobom vući i dodatne preinake i zahtjeve u programiranju, za što hrpa developera nije još spremna s postojećim engineima. Novu generaciju hardvera imaju, pa očekujem stvarni napredak i što se konzola tiče, u sljedećoj reviziji hardvera.

Kako uzimam novi komp, da li da onda čekam dolazak te nove serije na tržište ili da idem s trenutnom generacijom? (ili je to već došlo?)
Rang bi bio ovaj koji spominje Zero, ne treba mi više.

Kako uzimam novi komp, da li da onda čekam dolazak te nove serije na tržište ili da idem s trenutnom generacijom? (ili je to već došlo?)
Rang bi bio ovaj koji spominje Zero, ne treba mi više.
Čekaj da izađe RX480 sada.

^
Ovo. makar, ja bih sačekao i GTX 1060 i onda se odlučio što je bolje na osnovu recenzija hardvera i 3rd party kartica koje će dolaziti s boljim hlađenjem. Do tada imaš PS4 i integriranu grafiku ako već uzmeš napola sklopljeni komp (ili postojeću karticu).

Ufff, nekako mi se neda čekati još 2 mjeseca :( (iako bi to bilo pametno)
Brijem da ću uzeti nešto od postojeće generacije, prodati to do kraja godine pa nadograditi uz nadoplatu. Sada će ionako još (vjerojatno) pasti cijene trenutne generacije s dolaskom nove, a za blagdane bi se nešto mogli naći na sniženju i od nove generacije. #klasaoptimist

Isplati se čekati. Dobiti ćeš puno više za iste novce.

AMD-ova serija bi trebala biti dostupna već od ovog mjeseca (valjda i kod nas, makar će sigurno globiti s većim cijenama u početku), tako da bi s tim najmanje izgubio na vrijednosti ako se opet odlučiš na prodaju u neko vrijeme tijekom ove godine. Realno ni nema baš nekih dobrih i zahtjevnih igara na PC-u u zadnje vrijeme. Evo, DS3 sam vrtio na GTX 660 u 40-60 fpsa na svim high detaljima, osim AA i SSAO na med. Meni osobno jedina igra koja izlazi uskoro i koja bi opravdala instant nadogradnju je novi Deus Ex. Sve ostalo može čekati, ali to sam samo ja. :)

Nexus

Znam. No kad si nahajpan na kupnju novog PC-a, čekanje mjesec+ dana čini se kao cijela vječnost

Zero

Ma ja ću tako na kompu većinom igrati The Old Republic + Total War: Warhammer (zato nabavljam novi komp ) + stiže na jesen Civ 6.
Ako će mi se igrati nešto zahtjevnije na PC-u, do kraja godine bi onda zamijenio grafičku s novom serijom. Ovaj RX480 čini mi se kao budget best buy, iako mi je uvijek bila draža NVIDIA.

Onda cekaj gtx 1060, iako ce ti i polovna gtx 970 odraditi vraski dobar posao.

Mene najviše zanima upravo 1060 i RX 480. To su kartice srednjeg razreda i takve sam uvijek kupovao. Znači oko 2000 kn i GG. Ako su u rangu GTX 970 (ili jače), to je čisto dovoljno za 1080p, ili u mom slučaju za nativnu rezu monitora od 1050p. očekujem klanje s cijenama u svakom slučaju. Ovaj napuhani balon će brzo puknuti kad potrošači budu imali dovoljno široku ponudu. AMD je krenuo žestoko, a kartica od 200 dolara i 5,5 TF je blago rečeno fantastičan početak. Ovo će se prodavati kao nekoć HD 4850, ništa manje od toga ne očekujem.
Odlične vijesti, AMD je izdao odličnu karticu te jedva čekam vidjeti performanse u igrama.
Ovo će ponukati i konkurenciju da smanji cijene pa bi i oni koji preferiraju NVIDIA-u trebali biti sretni.
Gotovo sigurno slažem high end gaming komp krajem godine.
Postoji šansa da Vega i ZEN CPU-ovi dođu do kraja godine.

Super doba za PC, a AMD bi mogao high end konfe učiniti puno dostupnijim širim masama.

tbh čekaj da 1070/1080 bude na akciji. a bit će. moj buraz je kupio 980 iz nekog cz/pl shopa i platio ju je jeftinije od 970.
nadam se da polaris bude skrešo cijene od nvidije.

amd nebude nikad na razini intela za gaming cpu. koliko god se trudili ovi iz amda intel je uvijek step ahead.
čak sam razmisljao uzeti i7 6700k, a svoj i5 dat djevojci za njen pc.

amd nebude nikad na razini intela za gaming cpu
Na poslu imaju neki dečki koji su nabrijani za slaganje konfe. Stalno nešto raspravljaju, iščekuju, kombiniraju, slažu listu, cijene...
Ja im uvijek govorim samo Intel/Nvidia. Zaje** AMD. To ne nabavljajte. Još uvijek stojim iza toga što se procesora tiče.
Što se tiče grafičkih i dalje mislim da je Nvidia bolja ali u nekim slučajevima kada vidim omjer cijene i performansi i nije loša ideja ići na AMD.

tbh čekaj da 1070/1080 bude na akciji. a bit će. moj buraz je kupio 980 iz nekog cz/pl shopa i platio ju je jeftinije od 970.
nadam se da polaris bude skrešo cijene od nvidije.

amd nebude nikad na razini intela za gaming cpu. koliko god se trudili ovi iz amda intel je uvijek step ahead.
čak sam razmisljao uzeti i7 6700k, a svoj i5 dat djevojci za njen pc.
Intel se nije morao ni truditi kad AMD godinama ništa značajno ne radi na CPU polju.
Zen je nova 14 nm tehnologija i svako će bit zanimljivo za pratiti što će donesti.

Nista. To ce donijeti Zen. Intel godinama drzi monopol i tehnologiju u malom prstu. AMD nece samo doci i donijeti nesto revolucionarno, to tako ne ide.

Sto se tice grafi, Nvidia i dalje sije sa driverima i podrskom, tako da ostajem na njihovim grafama, a i samo trziste pokazuje omjer kvalitete.

Što se tiče procesora, tu dvojbe nema, Intel je jedina opcija.
U kontekstu grafičkih kartica, kod mene je NVIDIA uvijek imala prednost (bolja podrška s driverima, više opcija, u pravilu bolje performanse), no ova cijena RX480 je prilično primamljiva. Beme vidli što će reći recenzije :)

Nista. To ce donijeti Zen. Intel godinama drzi monopol i tehnologiju u malom prstu. AMD nece samo doci i donijeti nesto revolucionarno, to tako ne ide.

Sto se tice grafi, Nvidia i dalje sije sa driverima i podrskom, tako da ostajem na njihovim grafama, a i samo trziste pokazuje omjer kvalitete.
Ako AMD ponudi CPU koji neće Bottleneckati buduće GPU-ove uz nešto slabije performanese od Intela, a za puno manju cijenu ne vidim tu previše dvojbe. Da sada kupujem CPU ne bi razmišljao i uzeo bi Intela, ali ipak mislim pričekati Zen pošto se radi o kompletno novoj generaciji.

Što se tiće Nvidie i podrške s driverima to je svakako velika prednost, međutim AMD se popravio znatno u zadnje vrijeme u tom pogledu, a i na ovoj konfi di je predstavljena 480-tka su rekli da im je u Radeon timu postao veliki fokus pravovremeni izlazak drivera. Isto tako ne treba smetnuti s uma da su Radeonke hardwerski čiste DX12 kartice.

U svakom slučaju 'probuđeni' AMD je nešto super za nas 'gamere' i vjerujem uvod u puno povovniji i šire dostupniji high end gaming jer će i konkurencija morati odgovoriti s povoljnijom ponudom.

Nama gamerima su najbitnije performanse u DX 12. U tom api-ju i prethodna AMD-ova serija je postizala jako dobre rezultate, upravo iz razloga jer je veći naglasak na paralelnom procesiranju, umjesto na dosadašnjem naglasku na 1-2 jezgre, gdje je Intel dominirao. Najbitniji problem (a nadam se i vjerujem da je sada riješen) koji Zen treba iz temelja izmijeniti je energetska učinkovitost i potrošnja. Ako je to riješeno na pripadajući način, Intel će napokon imati konkurenciju kakva je i potrebna. Stvarno ne vidim razlog zašto Zen ne bi uspio.

Kad pročitam ovako nešto, budem još optimističniji. AMD se treba i mora vratiti u igru. Ovo s preseravanjem Intela i cijenama oko 2000 kn za mid range procesor nije dobro za nikog normalnog, makar naglasak u igrama već godinama nije na procesorima.