Od rujna ove godine kreće novo Uefino natjecanje koje će se igrati svake dvije godine i uvelike zamijeniti trenutne prijateljske utakmice. Osim što će dodati dozu kompetitivnosti međunarodnom nogometu, predstavljat će i dodatan način kvalifikacije na Europsko prvenstvo.
55 članica UEFE je podijeljeno u 4 divizije/lige. Utakmice će se igrati u rujnu, listopadu i studenom, nakon čega će pobjednici četiriju grupa A divizije igrati finale u lipnju sljedeće godine. Pobjednici grupa u B, C i D divizijama će biti promaknuti u višu diviziju, dok će oni timovi koji su završili na dnu grupa u A, B i C divizijama biti spušteni u nižu diviziju sljedeće sezone.
4 (od 24) mjesta na Europskom prvenstvu će biti odlučeno igranjem doigravanja, a kojih 16 timova će ići u odigravanje ovisit će o rezultatima Lige nacija. Pobjednici grupa Lige nacije će automatski ići u doigravanje, a u slučaju da su se pobjednici grupa već kvalificirali na klasičan način, onda u doigravanje ide sljedeći najbolje rangirani tim u toj diviziji/ligi. Ako pak nema više timova za odabrati u nekoj diviziji, onda se uzima najbolje rangirani u onoj odmah nižoj i on ulazi u playoff path više divizije.
Na primjer, u A diviziji je ostalo samo 3 tima koji se još nisu kvalificirali za euro. Četvrti tim će biti uzet iz B lige i onda će se ta 4 tima u doigravanju natjecati za 1 mjesto na Euru.
Trenutno stanje u divizijama:
Raspored utakmica
Himna Lige nacija:
https://www.youtube.com/watch?v=zNrwcAQCtkE
UEFA Liga nacija
Danska reprezentacija u rasulu prije lige, ne žele im igrati glavni igrači zbog drame oko sponzorstva, ne pašu im novi ugovori. Sada danski savez pokušava regrutirati igrače iz prve lige za nadolazeće utakmice jer im u suprotnom prijeti UEFA-in ban.
Tu sklepanu repku neće voditi njihov normalni izbornik, Hareide je otišao na odmor u znak protesta.
Danski savez je na kraju uzeo niželigaške igrače (studenti, youtuberi, prodavači,...), čak su futsal igrači zalutali u momčad, vodio ih je John Jensen koji se s igračima sreo tek na putu prema Slovačkoj Izgubiti 3-0 od Slovačke na kraju ni nije bio tako loš rezultat. Slovačka vjerojatno nije zadovoljna s ovom "pripremom", nisu bili zagrijani za utakmicu.
Bit će zabavan meč protiv Walesa.
Danas Portugal znači, očekujem neki remi pošto se treba sada reorganizirati bez Ćorluke, Mandže i Subašića.
I dalje ne mogu vjerovati da su ovi iz HRT-a izgubili čak i pravo na prijenos tekmi nego se mora na Novoj gledati, ne znam šta oni rade sa svim tim novcima.
Realno, samo će Mandžo falit.
Prijateljsku neće igrati ni Kramarić i Rakitić. Ovo je starter:
Kalinić, Barišić, Mitrović, Vida, Vrsaljko, Badelj, Kovačić, Modrić, Perišić, Pjaca i Livaja
Dalić planira iskoristit svih 6 izmjena u ove dvije utakmice, Santiniju i Livaju dati svakome po poluvrijeme.
Zanima me kako će se Kalinić uklopiti. Protiv Islanda je bio odličan, ponekad ga je malo pomazila sreća, ali je imao dobrih obrana i u Gentu.
Očekujem od Dalića da izrotira pošteno u Ligi nacija i prijateljskim utakmicama. To su tekme di se treba vidjeti kak funkcionira svježa krv i tko je zaslužio igrati. Da ne kažem da se i postepeno uvode mlađi igrači u đir jer pitanje je vremena kada će se i ostali senatori počet opraštati.
Prvi dan
LIGA A
Grupa 1: Njemačka 0-0 Francuska
LIGA B
Grupa 1: Češka 1-2 Ukrajina
Grupa 4: Wales 4-1 Irska
LIGA C
Grupa 3: Norveška 2-0 Cipar, Slovenija 1-2 Bugarska
LIGA D
Grupa 1: Kazahstan 0-2 Gruzija, Latvija 0-0 Andorra
Grupa 4: Armenija 2-1 Lihtenštajn, Gibraltar 0-2 Makedonija
Još će makedonci osvojit svoju skupinu i završit na EP. Jedva čekam vidit to ludilo.
Što se tiče samog natjecanja vidim da nikoga ne zanima. Barem ne od ovih velikih. Veliki će igrat ovo kao prijateljske utakmice, a u donjim ligama bi tek moglo bit zanimljivo, mali će se koncentrirat na to natjecanje, a u kvalifikacijama će ih veliki tamburat više nego dosad.
Pretpostavljam da su rezultatom prijateljske tekme obje ekipe zadovoljne, ali je Portugal bolje izgledao. Uspjeli su izrotirati igrače i nije se niko obrukao.
Portugal je od 19 udaraca tek 4 uputio u okvire, takvoj "učinkovitosti" je uvelike pridonijeo Andre Silva, pa Kalinić nije imao previše posla ovaj meč. Raspucavanje Vidine ruke mu je bio debilan potez.
Svidio mi se Barišić, imao je stvarno lijepa i čista uklizavanja te par dobrih reakcija. Mitrović i Milić isto ok, srećom ovaj drugi nije obilježio svoj debi autogolom.
Kovačić mnogo bolji i napokon hrabrije ide naprijed, nadam se da će mu posudba Chelsiju i veća minutaža pomoći u daljnjem razvoju. S druge strane Rog se treba uozbiljiti i ući u formu. Očit je nedostatak minutaže, a sumnjam da će ju u Napoliju dobiti. Trebao je ili otići u klub gdje će imati prilike više igrati ili se jebački potruditi da se nametne treneru.
Perišić je uspio prenijeti odličnu formu iz kluba. Livaja i Santini nisu imali previše prilika za iskazati se jer je Portugal bio dominantniji. Posjed lopte je 52-48, ali sam osjećao da je realno bila više od toga kod Portugala. Tomu je vjerojatno bilo zato što je lopta uglavnom bila na našoj polovici. Portugal je ili imao dugačke napade gdje bi često dobili po par prilika da zapucaju na gol, ili smo mi imali problem sa iznošenjem lopte pa se često vraćala do Kalinića. Bruma je odlično odigrao i zadao nam dosta problema.
Par puta smo bezveze Portugalu poklonili lopte, Pjaca pogotovo.
Al ih deru
Samo kratko i u sridu Pivarić nam je definitivno igrač manje na terenu jer je dečko potpuno izgubljen, non stop se uvlači u sredinu a Španjolci po lijevoj strani se doslovno šeću, ko bi rekao da će doći dani kad ćemo plakati za Strinićem
Pivarić i Rog : Baš mentalni raspad u desetak minuta, mislim da bi trebao Barišića umjesto Pivarića ubacit.
Katastrofa.
Zestoko prizemljenje :(
Sudac sviraj kraj,dosta je
Bez Inieste i Silve oni ovi rade
Nakon što je Vrsaljko izašao propali su skroz. Ne mogu se ni mentalno sabrati da se bar Španjolska ne poigrava tako lako.
Pivke hendla samo tako i onda debili seru po strinicu koji istina nije nešto ,al je za ovog debila izmislio loptu.
Hoce li mi netko jos uvijek govoriti kako je Pivaric trebao igrati umjesto Strinica na prvenstvu i da je za klasu bolji igrac?
Hoce li mi netko jos uvijek govoriti kako je Pivaric trebao igrati umjesto Strinica na prvenstvu i da je za klasu bolji igrac?Pa dobro ti si navijao protiv reprezentacije...što bi to tebe morilo.