IZDAVAČ: Square Enix
DEVELOPER: Square Enix, Armor Project
PLATFORME: PlayStation 4. 3DS, Switch, PC
VRIJEME IZLASKA: 2017 (Japan), 4.9.2018 (NA,EU)
ŽANR: RPG

Dragon Quest XI: In Search of Departed Time je jedanaesti nastavak jednog od najpopularnijih i najdugovječnijih RPG serijala.
Nakon izlata na prijenosne konzole (DQ IX) i MMO žanr (DQX) Dragon Quest se napokon vraća korijenima tj čistom singleplayer iskustvu.
Igra izlazi za PlayStation 4, Nintendo Switch i 3DS. PS4 i 3DS verzije će imati istu priču ali će dizajn i izgled biti drugačiji.
Glavnu riječ u izradi obje verzije igre će imati Square Enix tim ali će im u izradi pomagati dva studia. Orca (PS4) i Toylogic (3DS).
Scenarist i dizajner igre je otac serijala Yuji Horii, za glazbu će biti zadužena još jedna legenda serijala, Koichi Sugiyama.
Važnu ulogu u izradi igre će imati i Takeshi Uchikawa i Akira Toriyama (art).

PlayStation 4 verzija igre će dizajnom biti dosta sličan Dragon Questu VIII (PS2, 3DS) dakle otvorenija.
3DS verzija će biti posebna po tome što će igrač moći birati između 3D i 2D prikaza koji će biti u stilu starih klasika s SNESa.
Ako je suditi po videima i slikama koje su prikazani borba bi trebala biti klasična na poteze.
Dizajneri obećavaju najveću mapu u serijalu, kao i brojne mini igre koje će se razlikovat ovisno o verziji igre koju igrate.

Dragon Quest XI Opening Movie
https://youtu.be/KdHYS2OWYW0

Dragon Quest XI PS4/3DS Gameplay
https://youtu.be/WCMRiZx78Jk

SLIKE (2016):

PlayStation 4 Gameplay

3DS VERZIJA

Nadam se da ce borba bit na poteze..
Previse bi bilo da i DQ otide na akciju.

Osmica mi je jedna od drazih igara. Mislin da su nastavci poslje otisli u krivom smjeru.
Glavne igre u serijalu trebaju biti SP igre za "velike" konzole.
Tako da pozdravljam potez da dva tima rade na igri. Steta sta nisu obnovili suradnju s Level 5.

Nasao da je DQ X u biti MMORPG koji ce bit portan na PS4 i lokaliziran jos.

"Steta sta nisu obnovili suradnju s Level 5."

Znaci da Level 5 radi na drugoj PS4 igri koju jos nisu najavili.

Dobra prilika da po prvi put zaigram Dragon Quest igru. DQ VIII nisam igrao (ni sam ne znam zašto) ali sam vidio sigurno par sati gire kod frenda.

Što se tiče NX verzije da li to znači da će nova Nintendova konzola, po jačini biti slična PS4?!

Dobra prilika da po prvi put zaigram Dragon Quest igru. DQ VIII nisam igrao (ni sam ne znam zašto) ali sam vidio sigurno par sati gire kod frenda.

Što se tiče NX verzije da li to znači da će nova Nintendova konzola, po jačini biti slična PS4?!
Ovo je prikazan PS4 build, ne znači da će NX biti isto.

Ako ne bude jace od PS4/XOne, onda je fail odmah u startu. Bez obzira sto stalno trube da im "jacina" nije na prvom mjestu.
Kupcima je.

Ako ne bude jace od PS4/XOne, onda je fail odmah u startu. Bez obzira sto stalno trube da im "jacina" nije na prvom mjestu.
Kupcima je.
pa neki rumori su da je slabija
I to je kao pouzdano

14 dana kasnije

Ovakve slike su me natjerale da se zaljubim u Ni no Kuni. I nisam pogriješio.  Vidim da će i ovo biti velika ljubav, na prvi pogled.

Ovakve slike su me natjerale da se zaljubim u Ni no Kuni. I nisam pogriješio.  Vidim da će i ovo biti velika ljubav, na prvi pogled.
Baš sam to htio napisati. U početku nisam previše obraćao pažnju na Ni No Kuni. Onda sam počeo gledati slike, trailere i odlučio kupit igru i nisam pogriješio.
Ako DQ XI bude upola dobar kao NNK očekuje nas super igra!

Vi koji ste igrali DQ VIII, je bila dobra priča?

Ni No Kuni je vrlo dobar, ali je DQ VIII po meni puno bolja igra.
Priča nije spektakularna niti to pokušava biti ali je zanimljiva.
Atmosfera je opuštena kao u NNK, uglavnom su slične igre u dosta toga zbog L5 studia koji je radio obje igre.
Ono gdje je DQVIII ispred je dizajn same igre, borba je klasična TB. ali savršeno ispolirana i cijelo vrijeme zanimljiva.
Nadam se da će TB borbu zadržat i u ovom nastavku.
Mini igre i sporedni sadržaj je dosta bolje ukomponiran. Likovi, razgovori i humor dosta bolji nego u NNK.

Još se nadam da će SE napravit DQ VIII HD remaster jednog. 3DS verzija je dobila dosta novog sadržaja.
Igra bi izgledala prekrasno u HD-u.

https://youtu.be/apzY1QfshNo

Koji rac sa gay frizurom?
DQ V recimo ima po meni bolju priču od DQ VIII, NNK tek trebam odigrat. :)

6 dana kasnije

Sudeći prema Dragon Quest Heroes serijal je već krenuo u Hack n Slash akcijske vode i mala je šansa da će se vratit na old-school borbu na poteze. Dizajn izgleda predivno, šaroliko i art je fantastičan. Jedva čekam da to sve vidim u pokretu.

Kako je igra inicijalno planirana za Nintendove konzole trebali bi dobiti jednu fluidnu avanturu u 60fps bez frame dropova na PS4 konzoli.
Moja očekivanja su da će igra biti veća od već spominjanog Dragon Questa VIII i da će priča biti zanimljivija i igra duža bez puno praznog hoda. Priželjkujem i dosta grindanja na Metal King Slime monsterima i povratak Monster Arene kao i nekih starih dobro poznatih likova iz serijala. Također želim i puno post-main quest sadržaja, opcionalne dungeone i late level overpowerd boss borbe.

Zadnji dobar JRPG koji sam odigrao je Eternal Sonata i to dosta godina unatrag i stvarno sam se zaželio.

2 mjeseci kasnije

Kaj su dodali taj in search of departed time nedavno? Ne sjecam se da je taj title bio tu nedavno....

Kad se sam sjetim DQ8 i neprospavanih noći  , nadam se da će "In Search of Departed Time" biti barem upola dobar kao 8.