Kaže stara izreka da vino što je starije to je bolje.
Vrijedi li to i za igre, da li neke igre mogu fino ostariti i biti gotovo jednako dobre nakon toliko godina kao i kad su izašle? Ili su pregažene vremenom i tehničkim napretkom?
Koje ste igre ponovo zaigrali nakon dugo dugo vremena i jesu li fino ostarile ili samo ostarile?
Oldie but (not) goldie
Final Fantasy IX i Silent Hill i naravno Metal Gear Solid...igre kojima vrijeme može samo staviti soli na rep.
Definitivno ne mogu biti bolje.
Igre su iste godinama nakon, to je još uvijek ta igra ali kroz godine stječemo nova iskustva, napredke u mehanikama gameplaya, kontrolama itd. i normalno je da neka igra neće imati isti impact na tebe kao i prije x godina.
Evo neznam, zadnje kaj sam odigrao ponovno je DMC kolekciju. Trojka se dosta dobro drži dan danas, dok prethodne dvije ne. Ali to prvenstveno zbog kontrola i nekog smooth osjećaja u igrama koji je danas puno napredniji.
Final FantasyFixed. Samo ultimecija bajo moj.IXVIII
Platformeri poneki. Super Mario World gotovo 30 godina poslije i dalje može držat lekciju brojnim indijancima iz gameplay mehanike. A vizualno i dalje izgleda dobro kao i većina 16-bitnih igara.
Spyro isto tako. Većina PS1 igara izgleda kao groblje. Prve 3D igre su dosta loše ostarile plus nedostatak Z-bufferinga u PS1 igrama je značilo one micajuće teksture kao da se radi o želatini. Spyro izgleda jako dobro grafički i dan danas, a mehanika igranja je i dalje precizna i dobro odmjerena. Ako ne ujebu Reignited Trilogy i prenesu vjerno gameplay, vidjet će se što je pisac htio reć.
Volio bi reći MGS, ali kamera odozgo zbog koje se mora stalno gledati u radar, kontrole, ne baš bajna grafika.. To nije dobro ostarilo. Čak i priča je prilično pojednostavljena u odnosu na buduće nastavke. Don't get me wrong, ja volim originalni MGS i ništa od ovog ne predstavlja problem meni osobno, al nekom klincu koji je igrao četvorku ili peticu će igranje jedinice biti noćna mora.
Chrono Cross je dobro ostario. Grafički izgleda kao early PS2 naslov, soundtrack je i dalje nenadjebiv, sustav borbe dovoljno specifičan i neponovljen (barem ja nisam primjetio neku igru koja koristi isti), priča i danas daje glavobolje svima koji probaju igru. Također isto vrijedi i za Chrono Trigger. Vrh 16-bitne grafike, odlična priča i odličan sustav borbe. Čim većina današnjih indijanaca inspiraciju crpi u prekucavanju Triggera do neke mjere, to dovoljno govori koliko je bio ispred svog vremena.
P'n'C-i su isto dobro ostarili. rukom crtana grafika igara iz Lucas Artsove produkcije (Monkey Island, Griim Fandango i slični) je i dan danas vrh vrhova. A gameplay takvih igara.. well, uvijek je isti i nema potrebe za nekim napretkom.
Za razliku od jedinice i dvojke - osobno bi rekao da je Tekken 3 dosta dobro ostario. Lijepo izgleda i tučnjava je fluidna. Mislim da svi oni koji su igrali 5.,6. i 7. nastavak se bez problema mogu vratiti na trojku. Plus većina poteza je u njoj tako da i to nije problem.
Volio bi reći MGS, ali kamera odozgo zbog koje se mora stalno gledati u radar, kontrole, ne baš bajna grafika.. To nije dobro ostarilo. Čak i priča je prilično pojednostavljena u odnosu na buduće nastavke. Don't get me wrong, ja volim originalni MGS i ništa od ovog ne predstavlja problem meni osobno, al nekom klincu koji je igrao četvorku ili peticu će igranje jedinice biti noćna mora.Pobogu Kristijane, upravo si uspredio MGSV sa starim nastavcima :)
Ruku na srce, kontrole jesu malo outdated, ali sve ostalo definitivno nije. Petica je definitivno najgori MGS koji sam igrao, a igrao sam ih sve mnogo puta. Možda najbolji što se mehanike tiče, ali mijenjam odma sve za lošu mehaniku a da sve ostalo bude masterpiece. Mogu oni napravit najbolju mehaniku u mehaničkom univerzumu ali ako je sve ostalo jadno, onda o čemu pričamo.
Super Mario sa SNES-a i čak Mario 64 su mi i dan danas odlični. Ne smeta me ta mala traljavost tamo, baš prije neke 4 godine sam 64-orku odradio ponovno. Gušt samo takav. To je dobro ostarilo.
Ocarina of Time, Zeldić jel, i ona je i dan danas remek djelo. Oke, komande. Ali meni to nekak ne predstavlja problem kad je igra takvo ludilo.
I navest ću FF7 gdje je active time battle nešto što i dan danas može održat lektiru svim budućim naraštajima.
Složio bi se da neke igre imaju staru mehaniku, ali i dalje deru sa svim ostalim, te je meni osobno to dovoljno da me mehanika ne smeta ili barem zanemarivo smeta.
Silent Hill prvi sam nedavno isto odradio. I da, bio je bomba.