U izradi!

Logo datira iz 1975. godine

SHORT INTRODUCTION

SEGA odnosno SErvice GAmes (Sega Holdings Co. Ltd. 株式会社セガホールディングス Kabushiki-gaisha Sega hōrudingusu) je u današnje doba video game developer za razne platforme. Sjedište je u Tokyo, Japanu iako zapravo tvrtka datira iz 1940-ih iz Honolulua na Havajima (nisam to ni znao da budem iskren). 70-ih godina prošlog stoljeća se uglavnom bavi arkadnim aparatima koje su i dan danas popularne u Japanu da bi se u 80-ima okušala u izradi kućnih konzola i postala direktna konkurencija tada vladajućem Nintendu. U konzolaškom segmentu je trajala nekoliko generacija sve 2001. i prestajanjem proizvodnje Dreamcast-a te fokusa isključivo na softver kao 3rd party developer.

Blast Processing buraz!!!! Agresivni marketing all the way!

Kostur tablice sam vješto kopirao od mandragore 

Tablica SEGA konzola kroz generacije

KONZOLA
(i podmodeli)
IZGLEDGODINAGENERACIJABROJ PRODANIH
PRIMJERAKA
INFOEMULATOR
SG-1000
SG-1000 II
SC 3000

1 / 1
1983.Trećan/aLinkLink
Master System (US, EU)
Sega Mark III (JPN)
Master System II

1 / 1
1985.Treća10-13 milijunaLinkLink
Mega Drive (EU, JPN)
Genesis (NA)
Mega Drive II
Genesis model II
Tera Drive
CDX
3rd party konzole:
JVC Wondermega
JVC Wondermega II
Amstrad Mega PC
Genesis III
Firecore
Pioneer LaserActive

1 / 1
1988.Četvrta40 milijunaLinkLink
Saturn
1 / 1
1994.Peta9.5 mlijunaLinkLink
Dreamcast
1 / 1
1998.Šesta10.6 milijunaLinkLink

LOŠI POTEZI

SEGA (MEGA) CD

KONZOLA
(i podmodeli)
PRIMJERAKA
INFOEMULATOR
CD Addon
(Za Mega Drive)

1 / 1
1991.Četvrta2.7 milijunaLinkLink

SEGA 32X

KONZOLA
(i podmodeli)
PRIMJERAKA
INFOEMULATOR
32X Addon
(Za Mega Drive)

1 / 1
1994.Četvrta665000LinkLink

Konzole su u ranim devedesetima uglavnom kao medij imale cartridgee (ilitigap opularno zvane kazetice), no unatoč tome što je očita prednost bila eliminacija dugih loading vremena, mana je bio kapacitet koji bi maksimalno bio pokoji megabajt. CD se nametnuo kao sljedeći logičan izbor jer je u osnovi imao 650 mb prostora što je omogućilo igrama da budu drastično veće, imaju bolji audio a i fmv sekvence. Ako se ne varam, prvi je s takvim dodatkom krenuo Turbografx 16 sa CD dodatkom, Nintendo je najavio dodatak SNES CD (svi znamo kako je to završilo) pa kao direktna konkurencija SEGA je odlučila napraviti svoj dodatak MEGA CD odnosno SEGA CD.

Unatoč dobrim igrama kao što su Lunar: Eternal Blue ili Sonic CD, velika količina igara je bila u FMV stilu. Svi su smatrali da je to budućnost gaminga - vražje filmično iskustvo gdje igrač "gleda interaktivni film" gdje igrač sudjeluje u scenama i itd. Svi znamo kako je to neslavno završilo.. Oće tko igrat Trap Runner, rofl? Pošto je SEGA CD dodatak, da bi funkcionirao, morao se spojit na Genesis odnosno Mega Drive. Niti 3 milijuna primjerka nije prodano, pa se to smatralo komercijalnim neuspjehom.

No kod segaša taj dodatak unatoč tome ima kultni status zbog lošosti pa im se cijena počela povećavati. Čini se da je to bio kontraefekt svih Youtube-aša koji su sustavno retroaktivno bljuvali po tom komadu hardvera.

A ako se "zagrebe ispod površine" može se vidjeti da nisu sve igre bile loše i da se zapravo uz malo truda da pronaći dobrih igara za CD (related - Game Sack video
https://www.youtube.com/watch?v=TcKrOKjhVPY

No, SEGA nije stala na tome prilikom eksploatacije Mega Drive-a. Ipak im je to bila najuspješnija konzola ikad. Prije nego su počeli razvijati Saturn, odlučili su izdati dodatak naziva 32X za Mega Drive koji bi joj dao 32 bitne mogućnosti kao jeftinu alternativu onima koji neće kupiti Saturn u budućnosti i to za neku cifru od cca 150 dolara. Ideja je bila inicijalno dobra al totalno loše i ishitreno donešena. Kvalitetom igre nisu mogle parirati Saturnu koji je bio jači, a niti je bilo baš nešto dobrih igara proizvedeno za sami sustav. Nije potrajao ni godinu dana.

To, to oziva nam retro. Zivio kralj Yaguza

A morao sam, al ova tablica je ubojica za pisat. Dakako, natrpat ću još sadržaja kako vrijeme ide :)

5 dana kasnije

Svaka cast na temi!

Sega Saturn bila mi je prva prava konzola, bile su tu naravno prije one s proscenja, s pistoljem i gadanjem patki i losih kauboja, kao i ona handheld zavijena sa legendarnom zmijom.

Uglavnom, nasel sam ju u plavom oglasniku '96 i bez biranja sredstava nagovoril majku da mi to kupi.
Sjecam se da je bilo od nekog tipa iz Bjelovara.
S njom su dosle i dvije igre, koje su mi svakako na posebnom mjestu u gaming karijeri, Tomb Raider i Fifa 96.

Kasnije sam mjenjal konzolu za elektricni pikado, a kasnije njega za komodorac..
Frend ju je vjerojatno bacil ili je sva strgana, kak ju bi voljel opet imati.

Nakon toga dolazi PS1...

Na last genu sam se najviše zabavljao uz igre kojima je SEGA bila ili izdavač ili developer. Dan danas SEGA radi vrhunske zabavne igre, šteta što su odustali od konzoli...