http://www.iaaf.org/home
Kraljica sportova, mislim da napokon zaslužuje svoju temu. Ovaj sport oduvijek pratim, možda čak mi i najdraži poslije F1. Svake godine se obavezno prate svjetska/europska prvenstva te Dijamantna liga.
U 8. mjesecu nas očekuje Svjetsko prvenstvo u Moskvi, pa uzbuđenje polako raste. Zadnji miting iz Dijamantne Lige je bio jučer Laussanei.
Moram priznat da puno više pratim mušku atletiku, gotovo sve discipline, ali ni ženksa atletika ne zaostaje previše.
Najzanimljivije discipline (barem ove godine):
100 M - oduvijek zanimljiva disciplina, Bolt, možda i najveći sportaš u ovom tisućljeću brani naslov, ali ove godine ima problema sa ozljedama, a i nije u formi kao iz prijašnjih godina. To je iskoristio Amerikanac Gatlin koji ove godine fantastično trči, ima 9.74, a jučer je u Laussanei trčao 9.75. Gay i Powell su uvijek tu negdje, oni bi se mogli s Boltom borit za 2. mjesto. Šteta što je mladi Blake zadnje 3 godine ozlijeđen, 2011. i 2012. je bio fantastičan, čak i svjetski prvak, a skoro je srušio Boltove rekorde i na 100 i na 200 M.
Koplje - koplje se vraća na velika vrata u zadnje vrijeme, a najbolji ove godine su Olimpijski prvak iz Londona Keshorn Wallcot i svima dragi Kenijac Julius Yego. Obojica preko 90 M, Wallcot jučer. Zanimljivo da je Wallcot OI osvojio neočekivano, i zadnje 2 godine ga nijegdje nije bilo, znači te OI su mu bile jedina svjetla točka u karijeri, ali ove godine se opet budi. Nadam se da će se njih dvojica boriti za zlato u Moskvi i pokušat prebacit 92,00 M. Tu su još jaki Pitkamaki i Vesely, te bi se i oni lako mogli pridružiti borbi za naslov.
Troskok - troskok je apsolutno briljantan ove godine. Pichardo i Taylor su naprosto genijalni ove godine, obojica preko 18,00 M, imaju 3. i 4. rezultat svih vremena i ne bi me začudilo da obojica na svjetskom sruše svjetski rekord koji im bježi za 10-ak CM.
800 M - bit će ovo odlična utrka na SP-u na čelu s olimpijskim i svjetskim prvakom te svjetskim rekorderom Davidom Rudishom, uz Bolta možda i najbolji atletičar u zadnjih 5 godina. Ali Amos i Aman mu nikako neće olakšati posao. Ne očekujem utrku na svjetski rekord, ali bi moglo biti blizu.
Skok u vis - Bondarenko i Uhov nažalost nisu u tako dobrim formama kao prijašnjih godina no valjda će dići formu do SP-a. No zato je Muttaz Essa Barshim fantatičan ove godine, 2 CM od svjetskog rekorda Sotomayora i on je za mene veliki favorit za naslov svjetskog prvaka, a ne bi me začudilo da i sruši svjetski rekord ove godine. Tu je i Kinez Zhao ili tako nešto koji će isto imati nešto za reći.
Eto to su po meni najzanimljivije discipline kod muški, ali bit će tu još dobrih discpilina, dosta trkaćih, kugla...
Kod žena su nama najzanimljivije discipline disk i skok u vis. Sandra veliki favorit za zlato, a kod visa bilo bi lijepo da Blanka ili Ana uzme medalju.