Ali zbog čega?
AC igre nemaju sp koji odes i zavrsis u par sati.
Meni osobno 100-200 sati potrebno min da se počinjem guštati malo bolje.
Iz moje perspektive SP u kontekstu RPG-a trebao bi isporučiti zabavan gameplay s nekom dobrom pričom i likovima. Čak može i bez potonjeg, ako je gameplay sam po sebi prokleto dobar. Nekakav filler content mi se tu nikako ne uklapa, posebice kada se vidi iz aviona da je jedina svrha svega toga da oni skupljaju lovu od kupovine in-game currencyja kojeg ne možeš dovoljno nafarmati. Ne znam, SP igre funkcioniraju unutar dosta ograničenih okvira gdje je i razvoj lika dosta ograničen naspram bilo kakve masovke (ograničen u kotekstu vremena kojeg moraš uložiti da imaš unutar igre najubojitijeg lika). Zato igrač dosta brže dođe do neke granice nakon koje baš nema smisla dalje igrati igru. Tu onda uskoči nova ekspanzija koju pruži smisleni nastavak cijele avanture uz poneki novi feature. Ili se barem igračima pruži new game+ mod gdje mogu reprizirati cijeli content s prilagođenim level capovima monstera.
U multiplayer orijentiranim naslavima mi je svejedno da li ubijam 30 srna ili spašavam selo od ogromnog zmaja zapakirano sve u neko kvazi cinematic iskustvo, budući da to u pravilu radim s drugim ljudima gdje je mogućnost napredovanja mojeg lika uvijek ispred satnice koju imam na raspolaganju. S time da takvo igranje obično prati zajebancija s ekipom pa mi je u tom trenutku skroz svejedno što neki NPC ima za reći. Kada je cijeli gameplay posložen s nekakvim multiplayerom u vidu, bilo kakav content dobro dođe jer tehnički svog lika možeš razvijati u nedogled, imam priliku družiti se dalje s istim ljudima unutar igre (pa taj društveni aspekt zabavan sam po sebii), farma se 10 puta isti raid da se dobije neki jebeni drop itd. Ne kažem naravno da kvaliteta contenta nije bitna (dapače), no SP naslovi moraju ipak ponuditi nešto konkretnije kada se želi održati takva igra na životu.
Long story short, taj "live service" je novi izum velikih publishera gdje se igračima daje do znanja da oni "konstantno održavaju igru" jer su skužili da im je puno jeftinije svaki tjedan zadati neki novi izazov kako bi igrača nagradili s nekim virtualnim itemom, nego uložiti novce i trud u konkretan content i pokušati ga prodati. Prvo smo imali standardne ekspanzije, onda su došli season passovi s DLC-ovima, sada imamo live service. Evolucija modela gdje se igraču isporučuje sve više generičnog contenta koji mizerno košta za produkciju, a profit na prodaji in-game pizdarija ide u nebo. I još se sve fino može PR-ovski zapakirati gdje se kaže igračima da su svi novi leveli besplatni i nema više dijeljenja communityja. LOLčina.
Danas kada je gaming tržište postalo jako zasićeno, glavno natjecanje je za igračevo vrijeme. Kako MP naslovi donose u praviliu dosta više love, traže se novi načini monetizacije SP igara. Live service je novi izum. 50-60$ koje platiš je samo entry point igre / platforme. Ja mislim da svaki veliki publisher želi na jednom igraču zaraditi barem 200-300$.