Mislim da ova igra zasluzuje posebnu temu a tu su nabrojane i sve igre koje su izdane u Seiken Densentsu serijalu
Secret of Mana (Seiken Densentsu 2 ili Holy Sword Legend 2) je akciijski RPG iz radionice Squaresofta, izdan za Super Nintendo Entertainment System sada vec davne 1993. godine.
Seiken Denentsu serijal rasprostranjen je na nekoliko platformi:
- prvjenac izdan na gameboyu pod nazivom Final Fantasy Adventure 1991. godine (2003. godine na GBA izasao je remake igre pod nazivom Sword of Mana)
- nastavak na SNES-u, Secret of Mana a na istoj platformi izdan je i treci nastavak Seiken densetsu 3 ili Secret of Mana 2
- Legend od Mana izdan na Playstationu 2000. godine
- Children of mana, Nintendo DS 2006. godine
-Dawn of Mana, Playstation 2 2006. godine
- Heroes of mana, Nintendo DS 2007. godine
Subjektivnom procjenom mogu da kazem da je kvaliteta serijala opadala nakon treceg nastavka ali na vama je da odigrate dijelove i sami prosudite.
Kada govorim o Secret of Mana igri, radnju zapocinjete kao djecak u selu Potos koji je igrom slucaja uspio da izvadi mac iz kamena ( Mana sword) i moze se reci da tu i zapocinje vasa avantura.
Povratkom u selo sa macem u rukama, bivate optuzeni za ispunjavanje zlokobnog prorocanstva i pojavu monstera u okolini te bivate protjerani iz Potosa.
Gameplay elemente je najlakse uporediti sa Zeldom ali ovdje upravljate sa 3 lika, odnosno sa jednim sa mogucnoscu prebacivanja na ostala dva.
Napredovanje je klasicno sa experiance pointsima i penjanje na vece levele. Oruzja postoji 8 i svako od njih ima svoj level.
Podizanje oruzja na veci level vrsi se pomocu orbova koje dobijate poslije borbe sa bosovima ili ih nalazite lutajuci palacama ili otvorenim prostorom.
Osim glavnog lika ostala dva imaju mogucnost upotrebe magije, pa je tako jedan healer i korisnik " bijele magije", dok je drugi klasicni korisnik magic-a. Magic dobivate od cuvara mana seeda tako konstantno napredovajuci cuvari vam prenose svoje moci na koristenje ( ice, fire, lightening...).
Izbornik u igri je perfektan. Radi se o rotirajucem prstenu gdje na najlaksi moguci nacin dolazite do itema ili magije a da se ne pogubite u listama kao sto je to slucaj u drugim igrama.
Korisno je napomenuti da ovdje postoji mogucnost multiplayera odnosno da ostale likove iz skupine upravljaju dodatni igraci ( danas je moguce preko emulatora online da se spajate sa drugim igracima i da upravljate dodatnim likovima).
Grafika je klasicna 2D ljepotica, igrajuci igru budi nostalgiju i vraca u stara vremena ( bar ovima rodjenim u proslom mileniju). Sarene podloge, raznolikost lokacija ( pustinja, zimsko okruzenje...) su i vise nego na zadovoljavajucem nivou dok od magija ne ocekujte nista spektakularno.
Lutanje po svijetu je omoguceno koristenjem zmaja pod nazivom Flamie , mada vas moze da obuzme mucnina od niskih tekstura tokom samog letenja.
Grijeh je ne spomenuti i soundtrack Hiroki Kokuta-e , u kojem sam siguran da cete uzivat bez obzira kojui vrstu igara volite. Trajnost igre je njezin adut pa je prosjek prelaska oko 30 sati bez dodatnog istrazivanja.
Odlucio sam se da napisem ovaj uvod cisto zbog toga sto sam upalio igru da se prisjetim starih vremena a igrao je cijeli mjesec, sto mi se nije desilo od ere ps2.
Za kraj ne zaboravite " Time flows like a river... and history repeats..."
Ocjena igre od strane recenzenata:
- IGN 9/ 10
- Game Informer 9.5 /10
- Eurogamer 9/10
- Super Play 94%
- Edge 9/10