Silent Hill je serijal survivor horor igara (horor prezivljavanja) stvoren od Keiichira Toyame i izdan od strane Konami-a. Prva cetiri nastavka; Silent Hill, Silent Hill 2, Silent Hill 3 i Silent Hill 4: The Room su kreirani od tima unutar samog Konami-a, Team Silent. Ostale igre su kreirane od drugih nepovezanih proizvodaca. Silent Hill serijal jos cine i novele, stripovi, dve filmske adaptacije i spin off video igre.

Radnja Silent Hill serijala smjestena je u fikcijski americki grad, Silent Hill. Tematika i zanr serijala bazirana su na psiholoskom hororu, te gl. likovi su svakodnevni "obicni" ljudi koji igrom slucaja zavrse u Silent Hillu.

Igre u serijalu:

Silent Hill - 1999
Silent Hill 2 - 2001
Silent Hill 3 - 2003
Silent Hill 4: The Room - 2004
Silent Hill: Origins - 2007
Silent Hill: Homecoming - 2008
Silent Hill: Shatteres Memories - 2009
Silent Hill: Downpour - 2012
Silent Hill: Book of Memories - 2012

Svi nastavci dijele iste/slicne elemente koje je serijal ustanovio; magloviti americki gradic Silent Hill. Glavni likovi se na trenutke, pa i duze vrijeme "pojave" u alternativnoj dimenziji, zvanoj Otherworld.U toj stvarnosti dolazi do izmjene u zakonu fizike, te okolina je promjenjena u odnosu na "pravu" stvarnost, te stvaranje raznih kreatura proizaslih iz nesvjesnih umova, ostecenih mentalnih stanja ili najdubljih misli, zamisli ili strahova likova "zatocenih" u Silent Hillu, te oni materiliziraju i nastanjuju realnost i pravi svijet.

Nastavci SH igara sadrze u sebi simbolizam. Simboli mogu biti; slike, zvukovi, objekti, kreature ili situacije koje predstavljaju cinjenice, osjecaje, emocije i mentalna stanja likova.

Tri tematska elementa koji cine SH igre su: gl. protagonist je svakodnevni covjek, bez iskustva u ratu, borbama, vojnoj obuci i sl, te njegovo trazenje za svojim bliznjim ili slucajnim dolaskom u Silent Hill, da bi se ispostavilo da je "pozvan" od duhovne sile iz grada. Brojni krajevi su zastitni znak serijala i svaki od nastavaka sadrzi nekoliko, te se dobije onaj kraj ovisno o donesenim odlukama od strane igra u igri.

Igraca mehanika serijala:
Serijal prati igraca iz 3. lica fiksiranom kamerom, ali i prilagodljivom od strane igraca, te je serijal poznat po tome sto su protagonisti opremljeni svjetiljkom, radio ili walki-talkiom koji javlja igracu krcenjem da se kreature priblizavaju. Likovi su opremljeni hladnim i vatrenim oruzjem koje mogu pronaci istrazivanjem lokacija kao sto su: ulice Silent Hilla, apartmani, skole, bolnice, zatvor i sl. Takoder istrazivanjem igrac pronalazi lijekove, municiju i mnoge predmete vazne za rjesavanje zagonetki, koje su bitan element za napredovanje u igri.

Media:
Od tiska, SH cine stripovi, te novele Silent Hill, Silent Hill 2, Silent Hill 3 napisane od Sadamu Yamashita.

Filmska adaptacija Silent Hill prati dogadaje prve igre, dok druga filmska adaptacija prati dogade treceg nastavka, Silent Hill 3.

Silent Hill Serijal:

Silent Hill

Proizvodac: Konami Compture Entertainment Tokyo
Izdavac: Konami
Platforme: Playstation, Playstation Network
Godina izdanja: 1999

Silent Hill 2

Proizvodac: Konami Computer Entertainment Tokyo
Platforme: Playstation 2, Xbox, Windows, Playstation 3, Xbox 360
Godina izdanja: 2001

Silent Hill 3

Proizvodac Computer Entertainment Tokyo
Platforme: Playstation 2, Microsoft Windows, Playstation 3, Xbox360
Godina izdanja: 2003

Silent Hill 4: The Room

Proizvodac: Konami Computer Enertainment Tokyo
Platforme: Playstation 2, Xbox, Playstation 3 (PSN)
Godina izdanja: 2004

Silent Hill: Origins

Proizvodac: Climax Studios
Izdavac;: Konami Digital Entertainment
Platforme: Playstation Portable, Playstation 2, PSN
Godina izdanja: 2007

Silent Hill: Homecoming

Proizvodac: Double Helix Games
Izdavac: Konami Digital Enetertainment
Platforme: Playstation 3, Xbox 360, Microsoft Windows
Godina izdanja: 2008

Silent Hill: Shattered Memories

Proizvodac: Climax Studios
Izdavac: Konami Digital Entertainment
Platforme: Wii, Playstation 2, Playstation Portable, PSN
Godina izdanja: 2009

Silent Hill: Downpour

Proizvodac: Vatra Games
Izdavac: Konami Digital Enertainment
Platforme: Playstation 3, Xbox 360
Godina izdanja: 2012

Silent Hill: Book of Memories

Proizvodac: Wayforward Technologies
Izdavac: Konami Digital Entertainment
Platforme: Playstation Vita
Godina izdanja: 2012

Otkazane igre:

Dementium: The Ward
Dementium II
The Box
Silent Hills

Igre u SH svemiru na kojima je obustavljen daljni rad zbod raznih razloga kao sto su odbijanje od Konamija, do samog raspada timova.

Daj sredi uvodni post a ne samo wikipedia link
mora to bit tip top pogotovo za serijal topic.

Budem. Ovo je samo *reserve spot* zbog manjka trenutnog vremena.

Slazem se da je najlegendarniji,ali meni osobno najstrasniji je Fatal Frame,e tu ako se ne useres onda svaka cast :)
Inace steta za SH da je nakon Rooma potonul skroz barem meni,do onda najbolji u zanru.

Meni je Silent Hill: Downpour bio sasvim ok.

Btw. Ova stvar mi je zakon.

http://youtu.be/-Cfb9YfN1JM

Prvi Silent Hill mi je i najbolji Silent Hill. Dvojka vrlo dobra, trojku nisam odigrao, četvrti dio dobar, Shattered Memories, recimo, solidan, Homecoming počeo igrati, ali me bug spriječio u prelasku cijele igre, Origins i Downpour nisam igrao.
Silent Hills je djelovao kao povratak na pravi put, šteta zbog otkazivanja.

Svi su dobri ali prvi i treći najbolji.  Onda dvojka,  četvorka...

Budem. Ovo je samo *reserve spot* zbog manjka trenutnog vremena.
Uvod je ureden. Nazalost nisam u poziciji staviti slike, ali jednog dana zasigurno budem pa cu jos i slike dodati.

Ako hoćeš, pošalji slike koje bi želio vidjeti i mogu ti ja umjesto tebe staviti.
Ako želiš sam, nije problem.

Zanimljivo, nisam znao da je Dementium: The Ward trebao biti dio Silent Hill serijala. Imam ga na DS-u, ali ga još nisam odigrao.

Navodno Konami nije zelio dati licencu trece-razrednim kompanijama, zatim su im ponudili i drugi dio, ali Konami je takoder odbio zbog nezelje za prebacivanje horora na DS. Inace oba naslova bi bili spin off-ovi SH-a.

2 mjeseci kasnije
3 mjeseci kasnije

http://youtu.be/9g3CjQv5yec

Jedna za Halloween 

6 mjeseci kasnije

Ulovila me nostalgija i gledao sam svoju kolekciju serijala. I sjetio sam se da sam sve prešao osim Downpoura (počeo ga prelaziti 2-3 puta) igra uopće nije loša, al su me kontrole ubijale i glupi dizajn beštija (nikako nisu u štihu serijala).

Još ne mogu prežaliti Silent Hills jer sam siguran da smo trebali dobiti vrhunski naslov!

Čak razmišljam da si nabavim Shattered Memories za Wii jer su kontrole super i bio bi gušt ponovno preći. Sjećam se kad sam na kraju igre dobio svoj opis, nisam mogao vjerovati koliko je bilo točno. Baš ono scary..

Inače obožavam serijal jer ima vrhunsku priču/misterije/zagonetke/likove/strah/soundtrack(top notch). Pošto se Konami raspada bolje je pustiti serijal na miru jer se uvijek mogu igrati stari nastavci.

Meni je Homecoming bio... pa, neću reći odličan, ali vrlo VRLO dobar. Čvrstih 8.5/10
Ne kužim hejt koji igra dobiva, ali dobro.

Ali dobro, osim Homecominga sam odigrao još samo prve 3 igre iz serijala, pa nije baš da sam nešto dobro upoznat s njime.

I meni je Homecoming bio odličan. Soundtrack jedan od najboljih u serijalu i priča je stvarno bila zanimljiva i bilo je puno poveznica s prijašnjim nastavcima (prvi dio, drugi dio s tim da nisu smjeli ubaciti Pyramid Heada, zeko iz trojke, origins-lik Travis koji te dofura u grad je glavni u originsu, mislim da ima još i dosta toga se sazna u dnevniku od Alexa al davn osam prešao pa se ne sjećam sve najbolje).

Bilo mi je fora kako ostaju rane na beštijama i one su baš bile kul kao i bossevi.

mjesec kasnije

Malo prije sam si pustija ova tri genijaliteta, točno onim redom kojima su i izlazila:

https://www.youtube.com/watch?v=watch?v=6pkSSbGcaz4

https://www.youtube.com/watch?v=watch?v=6LB7LZZGpkw

Uvijek se iznova iznenadim kako me prvih trideset sekundi ove stvari išamaraju. Skoro sam oplea sa stolice...

https://www.youtube.com/watch?v=watch?v=SZmMD84XpCs

Ne znam zašto je to tako. Zašto baš ova stvar od valjda 50+ ostalih epskih melodija rasprostranjenih na 3 fenomenalne igre. Ne znam zašto, al godinama je tako, samo tih prvih 30 sekundi...

Malo sam razmišlja o Silent Hillu... Izbaciti onakva prva tri Silent Hilla u vremenskom intervalu od četiri godine je bolesno, i nije uopće  bitno razdoblje gaming industrije kada je serijal nastajao; 3 remek djela u 4 godine. Čisto čarobnjaštvo, boktemaza.
Hvala svakom genijalcu i pojedincu Team Silent-a koji je na bilo kakav način pridonio i ugradio dio sebe u serijal. Neka im je vječna slava i hvala. Vječni sam im dužnik, to tek sad shvaćam.

4 godine kasnije
9 mjeseci kasnije

Prvo sto mi je palo na pamet kad sam sad bacio pogled kroz prozor je bilo.."jbt, ovo izgleda kao da sam u Silent Hillu",lol