prayer Malo kasnim ali, bio sam u svoje vrijeme pratio dosta NP, i NP3 sam čekao sa nestrpljenjem jer sam ga htio uzeti, rekoh ne može Pei zeznuti nakon 1 i 2 i eto, naravno da jest. Kompromisi na sve strane a cijena od 850(950) eura je neprihvatljiva. Ovaj slabašni model su tehnički provukli ispod radara, i stvarno solidno izgleda uz sve što nudi, do 500€ ni centa više za 256gb. Ono posebno kod njih je taj UI, imao sam NP1 i stvarno su dali truda, čak i kamera po spec koliko bila slabašna, izvlačila je čuda. Ono što su dodali napokon je malo bolji balans i kvaliteta vanjskog zvučnika. Svakako, jedno od posebnih iskustava, tipa Apple u Android svijetu.
Da zaključim, na kraju dana sam se našao sa S25 Ultra, novi, za isti iznos NP3, nije bilo puno razmišljanja, kad već sam dao odluku na "long run" sa telefonom a ne kako inače biva svakih godinu +- promjeniti, e da, kinezi pa si misli (na njih ne trošim slova i brojke ovdje). Za sad nakon nekoliko mjeseci druženja uz S25U, stvarno je Samsung odradio završno poglavlje S serije, spoj 23->24=25 i ostavio ono (skoro)najbolje (S23U sam imao, kratko, nesreća). Kamere su po prvi puta na razini nekog normalnog softverskog procesuiranja, a 200mpx, ExpertRaw čine čuda. Da, 200mpx nije samo običan upscale nego zbilja daje realne detalje, izgleda su pustili u pogon iskorištavanje punog potencijala tog senzora kojeg vuku već neko vrijeme. A za ExpertRaw, DNG u 24mpx je nešto predivno, ubacim jednu fotografiju koja je već sama po sebi izrezana ali i dalje drži oštrinu. Ekran i dalje ubacuju 8bit, što im mnogi zamjeraju, moja najbolja pretpostavka je ušteda, panel troši i dalje manje nego 10 ili 12 bit, a kako baterija ne odmiče od 5000mah…eto. Stvar koju im zamjeram je lossless? audio codec, kojeg su ograničili samo na njihove Budse. Softver, ima svega tu, posebno AI, od kojeg možda stvar dvije na prosječnog korisnika mogu biti korisne i učiniti život malo lakšim.
Za usporedbu prema S26 Ultra, meni osobno, je ruglo iza od dizajna kamera. Aluminijski okvir (bolji prijem signala napokon, ušteda RAM?) a ne pozdravljam niti više zaobljene kutove. Privacy ekran je više-manje "gimmick" sa puno kompromisa prema normalnom korištenju. Rekao bih možda sljedeća generacija ili generacija iza kao inače dok poboljšaju novu tehnologiju, ukoliko stekne određeni pozitivan feedback, nije isključeno da to maknu već. Bolji ekran, veći kapacitet baterije, novi senzor kamere, istinski 10bit panel? Sve je vidjeti u kojem smijeru bi mogli ići, za sada im je kad smo već u toj eri, bitan AI, kojeg što sam pratio na predstavljanju su dizali prilično visoko.