wooddiebone Ovo si super primjetio da je viđeno prije. Ne samo da je viđeno nego je već lagano previše puta viđeno, u svim mogućim oblicima i medijima.
E sad! Je li dobar vizualni prikaz dovoljni razlog da se u filmu koji ionako ima previše scena ponovo troši vrijeme na to?
Po meni nije.
Batmanov origin svi znaju.
Bitno je da se proteže tematika kroz film i nadovezuje na Martha scenu. Ali s obzirom kakav je vizualni prikaz, da, meni osobno bi i to bija dovoljan razlog. Koliko li sam puta pogleda tu scenu na YT.
wooddiebone Plus - Superman hladnokrvno ubije osobu sa osmjehom na licu.
Sudeći po kasnijem razgovoru s Lois i njegovim općenitim stavom, ne virujem da ga je ubija. Ako ćemo počet pričat o tome bi li čovika ono realno ubilo, onda više ne pričamo o superherojskim filmovima jer se u njima stvarna fizika ne primjenjuje. Po tome bi i ovaj i Nolanov Batman bili mrtvi, ka i Stark u prvom Iron Manu i tako dalje. Ugl ne mislim da je ono ubojstvo.
wooddiebone Znači poanta Batmanovog brandanje je u biti poslužila isključivo kao metoda da Superman sazna za Batmana i turbo licemjerno zaključi da je on zapravo taj koji je negativac.
NAKON što je Superman sravnio sa Zemljom cijeli Metropolis
Brandiranje je još jedan od pokazatelja Batmanove povećane okrutnosti i agresivnosti prema kriminalcima, tj njegovog cilog stanja uma. Iz Supermanove perspektive je sadist kojem policija još i pomaže. O Metropolisu malo posli.
wooddiebone Nema apsolutno nikakvog razloga da Lex, kad već tak ljepo pita i ne dobije tu dozvolu koju traži. Pogotovo u svijetu gdje pričamo o Supermanu koji je sravnio Metropolis sa zemljom i o kojem očito već postoje nagađanja da bi mogao bit sumnjivih motiva.
Senatorka jasno pokazuje sumnjičavost prema Lexu i njegovim motivima. Zašto bi baš njemu morala dat dozvolu? Ona ne pokazuje neki animozitet prema Supermanu, iako ni njemu ne viruje. Oprezna je i traži istinu.
wooddiebone Simbolika sa slikom demona je iskreno dosta patetična i patronizirajuća.
Ne slažem se. Suptilno nije, ali za Lexa funkcionira i uz muziku i vizuale meni čini odličan filmski moment.
wooddiebone Totalno nepotrebna scena. Batman nije all about parents, postoje momenti u njegovoj povijesti gdje je to bilo bitno i sa pravom se spominje, ali ovdje to nije slučaj.
Nije all about parents, ali kvragu to je jako velik dio njegovog identiteta koji ga prati cili život. Ali istina, i Martha scena je jedan od razloga. Isto ko i uvodna scena - demonstrira težinu tog trajnog ožiljka.
wooddiebone Bruce Wayne nije Batman.
Ono kaj hoću reći je da je Bruce Wayne jako dobar glumac i ovdje je baš glupo napravljeno da se tak defenzivno outa kao Batman.
Šteta, ta interakcija je mogla bit jako zabavna za vidjet da nisu to ukenjali
Jedna mi od najboljih scena u filmu. Opet Bruceov emocionalni i psihički raspad nakon svih trauma i gubitaka je osnova cilog njegovog arca u filmu, čak i u tim "malim" ispadima dolazi do izražaja. U vrime radnje filma on nije racionalna osoba i to se konstantno očitava u njegovim postupcima.
wooddiebone Na žalost ne funkcionira u širem kontekstu jer je prošli film frajer pobio minimalno milijun ljudi.
Da se i ovim napokon pozabavimo. Da, sigurno je bilo masu žrtava u MoS ka posljedica borbe sa Zodom. i djelovanja onih strojeva. Jedan od glavnih razloga Batmanovog antagonizma prema njemu - jer Superman ih je tehnički dovea ovde i bija u središtu destrukcije. Samo šta u tom cilom scenariju, Superman spašava cili faking planet na svom prvom danu na poslu. Prvi put u životu borba sa sebi ravnima, sudbina cile ljudske vrste na kocki. Nije ni on svemoguć i sukob dvaju takvih bića ne može proć bez kolateralnih žrtava. Ali da je mogli i tribalo bit manje destrukcije, to da. Da je pola toga tamo prikazano radi vizualno atraktivnih momenata, da. I Superman definitivno snosi dio odgovornosti, ali da se može reć baš da je pobija ljude, to ne.
Ali iz te odgovornosti i dolazimo do BvS, Bruceove mržnje i podijeljenosti javnosti. U jednu ruku, opet, dio je razloga zašto je došlo do same destrukcije. S druge strane, odabra je svojim životom branit Zemlju protiv svoje vlastite vrste. I uspija, doslovno je spasija cili planet.
wooddiebone pojavljuje se još jedan ogroman overarching problem gjde se Supermanova motivacija svodi isključivo na Lois Lane slično kak se Batmanova svodi na mrtve roditlje.
Ljudima je toga dosta i ti likovi imaju puno zanimljivijih stvari za ponudit publici od te dvije plitke motivacije.
To nije ni približno točno i dotaknit ću se toga malo dalje, iako da obradim sve šta znam u vezi Clarka i Lois mora bi ti spojlat i stare nacrte za JL2, time potencijalno i nadolazeći film.
wooddiebone Teško mi je krivit Batmana ovje s obzirom kakva lošota je Superman u MoSu, ali quote "He has the power to wipe out the entire human race, and if we believe there's even a 1% chance that he is our enemy we have to take it as an absolute certainty." je totalni promašaj.
Batman je preinteligentan da bi izjavio tak nešto.
I tu ću sad da obradim Batmana. Ka prvo, ne može se reć da je ta izjava skroz nerazumna jer Superman stvarno je prejak i ode li u krivom smjeru imaš apokalipsu. Mi ka gledatelji znamo da je potpuno dobronamjeran, ali Batman i ostatak populacije u filmu ne zna. A iako ne čitam stripove, koliko znam paranoičnost nije ništa novo za Batmana.
A ovde i ima razloga za to. Prvo jer je već svjedočija takvim obratima u ljudima. Usto di god Superman ide - Metropolis, Afrika, kasnije Capitol - ljudi umiru, bilo to njegovom krivnjom ili ne. Tako da ima realnih razloga za pomišljat na preventivne mjere, ali postaje jasno kroz film da je kod Batmana to ipak samo racionalizacija a pravi razlozi su psihičke, emocionalne prirode. Brojne traume koje sve više pogoršavaju njegov bijes i osjećaj bespomoćnosti, sve počevši od gubitka roditelja pred očima, preko Todda, razora Metropolisa i te vječne borbe s kriminalcima koji se samo vraćaju - razumljiva je njegova očajnička potriba da napravi nešto stvarno bitno. Zaustavljanje Supermana je ta prilika, on je utjelovljenje sve njegove nemoći i dežurni krivac. Bira vidit Supermana samo ka opasnog vanzemljca jer mu je potribno da Superman bude negativac i da neko značenje njegovom životu.
Tako da mi tvoja izjava o plitkim motivacijama nikako ne drži vodu, radi se tu o kompleksom koktelu emocionalnih problema i opravdanih strahova, a sve dolazi do prijelomne točke u Martha sceni.
wooddiebone Batman branda ekipu i onda ih ubije u zatvoru?
I niti jednom se reporter Clark Kent ne zapita zašto ih jednostavno ne ubije odmah ili nešto.
Pa čovik i istražuje ali ne nalazi sve odgovore. Ono šta se zna je da Batman žigosa kriminalce i oni završavaju mrtvi iza rešetaka. Jel žigom označava cinkaroše ili nešto skroz treće Clark može jedino nagađat, ali ostaje činjenica da Batman bira okrutnost, dovodi do smrti, a malo kasnije vidimo da i sam tamani kriminalce. Dovoljno razloga da mu odluči dat upozorenje i da se stvori određeni antagonizam i prije nego se ova dvojica uopće sretnu.
wooddiebone I tu dolazimo do najvećeg problema sa Supermanom kroz čitavi DCEU, a to je da mu Martha i Jonathan Kent nisu usadili osnovne moralne vrijednosti zbog kojih je on ono što je.
Eto nas i tu. Iskreno, način na koji su obradili Marthu i Jonathana mi je uvjerljivo jedna od najdražih stvari u MoS. Ja nemam dicu, ali čvrsto virujem da imam, oni bi mi bili na prvom mistu. I hipotetski, recimo da mi dite ispadne genijalac kakav se ne viđa, oću mu govorit cili život da je dužan iskoristit svoj mozak za boljitak čovječanstva? Da je to jedino ispravno? Neću. Govorit ću mu da čini šta god misli da je ispravno ili šta ga čini sretnim. Jer ali to nije posal roditelja? Zaštitit svoje dite, stavljat njegovu sriću na prvo misto i učit ga da bude svoj čovik?
I točno to Kentovi rade u filmu. Kad Jonathan kaže ono "maybe," štiti svog sina jer je svjestan kako se svit reagirat, kako i vidimo u BvS. A Clark se i ka odrasli čovik bori sa svojom ulogom, još da mu se taj teret stavlja na leđa dok je još uvik dite? Ne.
I ako češ učit dicu o nekim vrijednostima, onda pusti te priče moraš bit ovakav ili onakav, s moći dolazi odgovornost i slične gluposti. Lako je govorit, vodi primjerom. I to Jonathan radi. Kad taj tornado udre, kako reagira? Pomaže i brine za sve oko sebe, uključujući Clarka, bez obzira za vlastitu sigurnost. Tako se usađuju jebene vrijednosti. Djelima.
I onda kad Clark sam odluči slijedit taj primjer, to znači sto puta više nego da to čini samo jer cili život sluša da mora bit takva osoba. Šta me dovodi do njegovog lika koji želi pomagat, vidimo da mu je to od djetinjstva u prirodi. I to nastoji radit, ali sranja se nastavljaju događat i čini mu se da njegova prisutnost samo vodi do katastrofa. Ima teret svita na sebi, svi ga propitkuju, jedni mu pale lik, drugi ga štuju, zovu ga vragom i mesijom, a on ne želi ništa od toga. Onaj citat "maybe he's just a guy trying to do the right thing," ga najbolje sažima.
wooddiebone Na žalost kasnije saznamo da su kolica od Keefea bila obložena olovom pa Superman zato nije vidio bombu.
Znači Superman, koji je tek od nedavno uopće postao poznat javnosti je svima obznanio da ne može gledat kroz olovo. lol.
U pravu si da nije objašnjeno šta ne znači da objašnjenja nema. Superman je već koristija rendgenski vid u MoS pred vojskom. Lex je proučava metahumans i specifično Zodovo truplo. Olovo i zapravo blokira rendgenske zrake. 1+1=2.
wooddiebone ovaj razgovor je dosta plitak. Možda je usmjeren kućanicama ili boomerima koji nisu još čuli za glavni Teodicejski problem svemogućeg Boga i postojanja zla koji je danas praktički opća kultura.
Definitivno nije nikakva originalna filozofija, poanta je daljna karakterizacija Lexa i davanje još slojeva njegovoj osobnosti i motivaciji. Također ne mogu ne volit "no man in the sky intervened when I was a boy to deliver me from daddy's fists and abominations" da bi malo posli Superman doletija zaustavit Doomsdayevu šaku i spasija Lexa. E da i to, Superman spašava čak i svog najvećeg neprijatelja.
wooddiebone Sama fora sa Marthom je jedan od najsramotnijih momenata kinematografije.
Pola filma je potrošeno na setup te fore i onda ju još ukenjaju.
Kakvog smisla ima da Superman svoju mamu oslovljava sa imenom u toj situaciji?
Apsolutno nikakvog.
Zar je tolko teško bilo posložiti događaje na način da se u sceni pojavi treća osoba i spomene Marthu?
Prvo, viđa sam i prije to zašto Superman zove mater imenom i još mi nije jasno šta je tu čudno. Pun k ljudi to radi. Ja to povremeno radim, ne vidim problem. Da je cjelokupna scena mogla bit bolje izvedena definitivno stoji. Mogla je i treća osoba spomenit ime, mada ja ovo efektivnije. Ali da vidim ovde razlog za pridjeve tipa "sramotno", apsolutno ne vidim.
IMO to je jedan od najbolje postavljenih momenata u žanru i šire. Jer sve ono šta sam prethodno napisa o Batmanu i scene na koje se ti žališ a pokazuju njegovo stanje uma čine njegov obrat u sceni organskim u uvjerljivim iz razloga koje sam napisa u prvotnom tekstu na engleskom i sad bi ih samo ponavlja.
wooddiebone That said, Superman je mogao spasit Marthu u djeliću sekunde, pogotovo kad vidimo kak je spasio Lois od Warlorda na početku filma.
Moglo se i tako odvit, i krenija je sam spasit Marthu. Ali eto on je otiša obračunat se s Lexom a Batman je dobija priliku za iskupit se Supermanu.
wooddiebone Lex koji oživljava Zoda je kriminal.
U kojem svemiru bi meni kao gledaocu trebalo imat logike da je on znao da mora nakapat svoju krv na Zoda da napravi Doomsdaya?
Možda ti je promaklo da je Lex pristupija arhivi Zodovog broda uz pomoć otisaka s trupla i command keya.
wooddiebone Tu isto dolazimo do velikog problema u Snyderovoj interpretaciji Supermana, a to je da Krypton shvaća kao svoj svijet.
On je za svoje kriptonsko porijeklo saznao tek u MoS. I čak i da izbrišemo 80 godina stripova, nema smisla da je tolko više vezan za Krypton nego za Zemlju i nema smisla da tek sad saznaje kaj znači bit čovjek kad je odrasao kao normalni klinac na Zemlji.
Isto tak, ovo "You are my world", nije cheesy, ali je preočito već da je Lois okosnica čitavog Supermanovog story arca kroz DCEU i nepotrebno je.
Znači jedinu vrijednost koju su mu roditelji prenjeli je da mu je žena najbitnija stvar u životu.
Kripton je ipak njegov rodni planet. I mlad je sazna za svoje podrijetlo i upozna Jor-Elov hologram. Je odrasta na Zemlji ali normalni klinac sigurno nije nikad bija. Kako se ikad negdi potpuno uklopit ako si toliko bitno drukčiji od svih ostalih? No pravi problem je šta kad je populacija saznala za njega, on je bija daleko od prihvaćenog ka jedan od njih. Sasvim je za očekivat da se Clark ne bi osjeća ka da stvarno pripada. Ali Lois ga je potpuno prihvatila onakvog kakav je skoro od samog starta i virovala u njega. Nije to "žena ti je najbitnija na svitu" nego se pored nje osjeća koliko toliko normalnim. I to se vraća ne samo na Jonathanov "my world" citat, nego i na Marthin "make the world smaller" govor is MoS. Nalaženje nekoga ko ti znači cili svit.
I zato tad kad se neposredno suočava sa svojom smrtnošću ka običan čovik, s ženom koju voli pored sebe, spreman dat život za Zemlju - njegova "integracija" (jer se ne mogu sad sitit bolje riči da me ubiješ) je potpuna.
wooddiebone Wow. Kolko su jednodimenzionalni likovi u ovom filmu.
Batman koji je doslovno zbog jedne gluparije prešao iz "kill superman" moda u "I failed Superman in life, but I won't fail him in death" mode.
Jbg ali moram reć da to može napisat samo netko ko uopće nije razumija ove verzije likova i sve ono šta sam o njima napisa. Batmanove emocije i percepcije teško da su se mogle smislenije okrenit za 180° kroz film. Od napačenog i izgubljenog čovika na početku koji sve svoje nesigurnosti i gnjev projicira na Supermana do čovika koji je odlučan iskupit se jednom kad svjedoči Supermanovoj pravoj altruističkoj i požrtvovnoj prirodi koja mu ukazuje koliko je skrenija s puta i vraća davno izgubljenu vjeru u dobro.
I to Snyder radi kroz dijaloge, ali i kroz postupke, noćne more, reference, detalje poput zvuka Zodovih strojeva u svakoj noćnoj mori ili kratak ali jako značajan prikaz Robinovog odijela....za razliku od glavine MCU filmova koje si sam spomenija, koristi verbalnu ekspoziciju ali se ne oslanja toliko na nju i ostavlja neke stvari za tumačenje, kako osobno preferiram.
Eto, drago mi je da si se potrudija napisat opširan post pa sam tija bit pošten i uzvratit istom mjerom, ali ako želiš nastavit raspravu zamolija bi te da je sažmemo u najbitnije točke jer iskreno nemam volje opet ovoliko pisat.