sanzo
Ma samo me iritiraju neke stvari na forumu. Volio bih rado pisati o igrama za koje sam pasioniran (jer je ovo jedino mjesto gdje mogu na nekom "višem" nivou pričati o njima, gdje igre nisu crno/bijele, iliti dobre/sranje kategorije), ali barebones postovi me ubiše.
Ja ako išta volim, to je argumentirana rasprava, a sve manje je takvih, a sve više tipičnih:

facebook postova.
Što mogu razumjeti u neku ruku, jer svi starimo, pa time i manje energije ima se za detaljnu raspravu. Ali onda se gubi smisao foruma, ako se sve svede da jedan individua (ne govorim o sebi, nego i o nekim drugim članovima foruma) koji je zainteresiran da opiše svoje dojmove o igri, bude podapet od strane jedno te istih članova (ne pričam o foggyju, koji napiše svoje detaljne recenzije i koji je aktivan i kvalitetan član foruma, iako me pogodio onaj komentar ako ćeš iskreno, ali water under the bridge).
Tako da sam se vodio contrarian politikom ovdje u FF topic igrama jer mogu ja napisati kilometarski post o Rebirthu, na što će tri posta ispod mene napisati max jednu rečenicu, koja počinje s "Rebirth govno" ili "Šta su uradili od franšize" ili "Nomura govno" itd...
Eno gledam npr. MGS topic. Apsolutno gubim volju tamo da pišem. Većinom su najglasniji ljudi koji uopće ne planiraju je igrati. Ili se komentariše o frame-rateu samo. Što naravno da je jedna od kritika, ali fakat ima pozitivinih stvari koje je Konami uradio u zadnje vrijeme. I nije da je MGS3 bio locked 60 na ps2, c'mon, danas su svi uzjebali se oko frameratea, ali se zaboravlja da OG igra vrišti kada baciš tri granate i pogledaš iz prvog lica. Samo nam to tada nije toliko bilo bitno.
Prvi sam bio vokalan u vezi njih zadnjih 10 godina, ali ako je itko pratio, vodstvo se tamo promijenilo, na čelu MGS-a je sad stari Kojimin kolega i radnik još iz MGS2 dana i kroz redovne Legacy update intervjue jedni su od rijetkih koji su ekšli zbrinuli se za stare igre kroz Master collection 1 (i nadolazeći 2) i stvarno su definitive način za igrate stare igre na konzolama. Uzeli su Bluepoint verziju i nadogradili stari kod, popravili hrpetinu bugova i šta sve ne. Dakle ja nipošto nemam problema sa Deltom, jer uvijek se mogu vratiti originalima koji su sada lako dostupni (MGS4 we're getting there).
Nisu obrisali Kojimino ime, štaviše, u intervjuima su čak i spominjali ga kao ikonu kao što i je.
Čak su vratili Secret Theater, vratili neke stare VA-s za novi dijalog i napravili Legacy Mode koji koliko toliko emulira atmosferu OG-a (koja čak ima i naslanjanje na zid kao u originalima, ne kao u MGS 5 i PW) i faking unajmili Platinum da napravi novu verziju Guy Savage miniigre.
Da li je savršeno? Nije. Cijena je previsoka i igra ima svojih problema. Da li će mi zamijeniti original? Nipošto. Ali c'mon, they did good here.
Za Silent Hill su vratili Akira Yamaoku i Masahiro Itoa, pomogli Blooberu da napokon izbaci poštenu igru a bome i SH F izgleda stvarno odlično (iako nema smisla da se zove SH, ali razumijem da je zbog IP-a tako)
S druge strane pogledajte Splinter Cell i masakr IP-ja (šta je sa originalima, nijedan se ne može više kupiti na konzolama, šta je s pc portovima koje godinama fanovi moraju popravljati, šta je s Double Agent Montreal i Shangai verzijama…), Prince of Persia, onda po meni brisanje stare verzije Dark Soulsa s originalnom art vizijom, ovaj novi Gears s uništenom atmosferom, gdje je sve otišlo u nepovrat čisto iz razloga jer su publisheri bili nemarni.
Šta je s Infamous serijalom, Killzone 1/2/3, Resistance, Genji, Heavenly Sword, Siren, Gears of War 2 i 3. Where are they?
Šta je s Demon's Souls FROM originalom igrom. Otišlo u nepovrat i dobili zauzvrat ono sranje od artstylea.
Isto sa Uedom i SotC-om. Nikakav objection za remake igara, ali daj mi originale dostupne, ne da se jebem s starim konzolama ili emulatorima.
Ovo je samo iz glave par primjera nemarnosti, ali poenta je da valjda za to Konami zaslužuje neke brownie points? Suikoden 1 i 2 remastere sam i zaboravio. Sjajni Castlevania portovi i nes/snes/gba/ds kolekcije.
Poenta priče za ovaj teški sunovrat FF topica je da najlakše se voditi ignorantnom i, blago rečeno, neukom politikom i ne informisati se prethodno prije nego se izvali glupost. I to je ono što mene pegla.
Na kraju moze mi netko reci "take a chill pill", ali ja i jesam potpuno chill dok pišem ovo, ali mi je krivo, jer bez obzira što sam potrošio vrijeme da napišem sve ovo, nothing changes.
P.s. Sanzo nemoj misliti da mislim išta loše protiv tebe, naprotiv, poštujem te iznimno kao starog forumaša i mislim da zaslužuješ iskren odgovor.