K HAS COME TO
Da Sephiroth nije preuzeo inicijativu, ne bi nikad došli do kraja sa ovim pitanjima. Nadam se da vidite kakvu ste grešku napravili kad ste me odabrali. ;P Bilo kako bilo, zahvaljujem Tuhyju na nominaciji i ostalim članovima koji su glasali i postavljali pitanja. Ne mogu reći da mi ne laska ako mislite da značim neki kurac ovom forumu.
Iako je većina onih bez kojih ovaj forum stvarno ne bi bio isti, imala priliku odgovarati na pitanja ostalih članova, ne mogu a da ne spomenem Dormina i AlexY-a za neke od sljedećih nominacija (ako ih bude) čije Q&A-ove bi bilo stvarno zanimljivo čitati. Obojica su forumaši sa dugogodšnjim stažom (takve je uvijek najveći gušt čitati) i imali bi što reći. AlexY je zaslužio barem zbog onih recenzija Kojima nas (prerijetko) zna iznenaditi. (zapravo lobiram za obojicu jer su moji Spliće)
OK, sad kad sam nepotrebno potratio vrijeme na to, uživajte u odgovorima kao što sam ja u vašim pitanjima. Naravno da vas nisam uskratio za svoja filozofiranja i preseravanja. Isprike svima onima koji će morati uzeti godišnji da pročitaju sve napisano. Sephiroth je kriv. ;P
1. Koje si sve Resident Evil igre odigrao te kako bi ih poredao? (od najboljeg do najgoreg)
Koji gušt je ovako započeti. ;D
Resident Evil. Stvarno premoćno zvuči kad izgovoriš naglas. Bez da se trenutak dvoumim, radi se o jednom od najdražih serijala i jednom od onih uz koje sam odrastao.
Možda će mi lakše biti napisati one koje nikad nisam igrao. Gaiden, Survivor 2 (jedinicu jesam :), Dead Aim, oba Chronicles-a, Op. Raccoon City, i jebenu
šesticu nikad nisam niti zaigrao (ali je kupljena nedavno), a prvi Revelations baš trenutno igram i zabavljam se propisno. ;D
Znači, neću ih sve rangirati jer ne bi bilo lagano, a i ne mislim da je toliko važno. Ipak, imam tri po redoslijedu za kojeg mislim da su bili najvažniji za mene, a u konačnici i za industriju.
Resident Evil (
remake,
remastered - nebitno), Resident Evil 2, Resident Evil 4. (nadam se da si zadovoljan)
2. Da napustiš svoj trenutni život kako bi ostvario svoje najveće snove, šta bi izgubio?
Drugo, pa odma u glavu. Koliko god ja volio filozofirati, ne vjerujem da ćeš cijeniti previše odgovor na ovo pitanje, niti ja mislim da mogu na njega kvalitetno odgovoriti.
Koliko god mi nekad dođe da odjebem sve i napravim Christopher McCandless
Into the Wild šemu, mislim da nisam dovoljno hrabar da napustim svoj život samo tako, ma kakav on bio. Ostavio bi ipak previše toga iza sebe, a i mislim da snove mogu jurišati i u ovom životu. Mada snovi u 99,9% slučajeva ostanu samo snovi. Možda je u tom slučaju moj najveći san da imam zdrav i koliko toliko ;P normalan život i uvjete za njega.
Ipak, istog trena bi napustio svoj život da mi se ostvari san u kojem Viper odigrava Personu 5 i priznaje pred svima da je to pravi GOTY 2017.-e.
3. Top 5 (ili 10 ako hoćeš) anime series po tvojem mišljenju. Ne bih volio da mješaš series i movies zajedno. Ako te volja možeš i kratka objašnjenja, ali nije potrebno.
Uvijek biram ovu
manje opciju. I dobro za ovo odvajanje, jer znamo da bi bilo predosadno da stavim deset Studio Ghibli filmova koji su ionako svijet za sebe. (jedna od najboljih stvari nastalih u Japanu - Studio Ghibli)
Iskreno, na ovo pitanje ne želim previše razmišljati i ulaziti u dubinu stotine animea koje sam u životu pogledao. Vjerojatno sam sad neke previdio (koji su vjerojatno i bolji od ovih koje ću navesti), ali imam pet animea koji su mi u glavi. Znači
right now izbacivanje. Samim time, valjda znači da su oni za mene ujedno i najbitniji.
5. Dragon Ball Z - ne bi bio iskren prema sebi kad ga ne bi spomenuo. Tu je zapravo sve počelo. Svi smo crtali Gokua i Vegetu po školskim bilježnicama. Toriyama Isus.
4. Jojo’s Bizarre Adventures (Diamond Is Unbreakable posebno) - previše volim Personu 4, a neki se kunu da je ona
ripoff DIU sezone. I nisu daleko. Ali nije bit samo u tome, JBA je inspirirao pola japanske industrije. Hirohiko Araki je genije, a anime adaptacija njegovog magnum opusa je ogledni primjer maštovitosti japanske animacije. Jedni od najboljih likova ikad.
3. Berserk - anime zbog kojeg sam se zakačio za mange i počeo cijeniti svakog tko je ikad nešto pokušao nacrtati. Zapravo jedan od najtragičnijih animea sa najtragičnijim likovima.
Epski je izraz koji su ljudi izmislili da ga mogu koristiti za opisivanje ovog animea. Zbog Berserka i SoulsBorne igre cijenim puno više.
2. Cowboy Bebop - vjerojatno najbolji anime na ovoj listi, i najbolji koji sam ikad gledao. Niti jedna jedina epizoda ni u jednom trenutku nije bila dosadna. Jedan od najboljih komada
entertainmenta ikad. Likovi, animacija, glazba su savršenstvo.
1. Death Note - you saw it coming, didn’t you?
Je li Death Note
mainstream? Je. Da li mu u jednom trenutku plot izmiče i izgleda kao da se mora nastaviti zbog popularnosti iako su kreatori zamislili drugačije? Da. Da li anime završava zapadnjačkom korektnošću? Da. Je li Misa previše iritantan lik? Nije. ;P
O Death Noteu bi stvarno mogao satima/danima. Ali nema potrebe. Death Note mi je najdraži anime iz osobnih razloga koje nikada neću napisati jer ih ne bi shvatili. Death Note ima jedan od najboljih soundtrackova bilo kojeg medija koji me nakačio na žanr koji me onda raznio ko budalu. Za Death Note stvarno želim napisati neki tekst (ovo obećavam već predugo ;P) koji bi barem približno pokušao dočarati što ja mislim o njemu i zašto ću vječito braniti sve epizode do smrti L-a kao jedne od najinteligentnijih, najzanimljivijih i najmaštovitijih epizoda u anime svijetu.
4. Tko si zaista ti I zašto tolika misterija oko nadimka K.?
Šta stvarno misliš da ću ti samo tako odgovoriti na to? ;P
“
I’m a shadow, one that no light will shine on. As long as you follow me, you will never see the day.”
Misterija je samo jedno od mojih preseravanja. Mada cijenim taj kult ličnosti. Ja nikada recimo nisam morao znati ništa o npr. Solidu, Sephu ili Voltrizu da bih iznimno cijenio ono što oni pišu, i u konačnici skužio koliko smo slični. Samo po napisanim riječima. Jedino to gledam. Tko, šta piše i po tome prosuđujem. Ne moram ih vidjeti kako izgledaju. To bi mi srušilo mit o njima.
Šta ne znači da se to neće promijeniti, i šta ne znači da ne maštam o nekom Sarajevo FFA Meet-u na kojeg ćemo se pojaviti mi “od dole” na čelu sa Dorminom, na kojem će Voltriz ušetati na meet u dresu Džeke sa Selectovom “peticom” ispod ruke, na kojem će Sephiroth crtati opširan MGS timeline u nekom zadimljenom sarajevskom pabu, na kojeg će se pojaviti i Res Nullius i izgasiti će svijetlo... ;D
5. Jedan klasični Fuck, Kill, Marry sa ljudima iz hrvatskog javnog života. Ne nudim 3 opcije nego ti prepuštam od čitave plejade ljudi koje znaš iz lijepe naše da odabereš po jednoga. I naravno kratak opis zašto baš njih.
Mrzim hrvatski javni život, tako da si 1/1 pogodio sa pitanjem. ;D
Počet ću sa najlakšim. Ubio bi Zdravka Mamića (o ovome razmišljam i ovako kad znam da bi mi to sjebalo život). Ima tu još dosta njih, ali on je prvi. Mislim, ne mogu reći da bi ubio Lidiju Bačić, Severinu i takve oblike beštija, ali volio bi da ih nema. Oženio bi Ivanu Paradžiković. O ovome ne znam šta da napišem. Jednostavno bi je oženio. E sad šta se tiče fuka, tu realno ima milijun opcija. Da ne napišem opet Ivana Paradžiković, reći ću Žanamari Perčić. Obrijao bi glavu na ćelavo i dok bi se bubali, pitao bih je koliko sam bolji od pokojnog Đorđea Novkovića. Ne u pisanju tekstova, naravno.
6. Moram znati - MGS1 ili MGS2?
Heh. Olakšao si mi, a da toga vjerojatno nisi ni svjestan. ;D
MGS2 je epohalna igra, da me se krivo ne shvati. U mnogočemu je to igra Hideovog (uspješnog) proricanja budućnosti. Majstorstvo je
gaming dizajna i vjerojatno najhrabrija igra serijala. Ali... za mene nikad nije postojala “ova” dvojba. Da si mi došao sa pitanjem MGS ili
Snake Eater i da si mi prislonio pištolj na glavu, rekao bih ti - pucaj.
Zato Metal Gear Solid.
Trica bi realno i objektivno
trebala biti bolja od jedinice. Meni je u stotinu segmenata i situacija bliskija, draža i bolja, ali doći po prvi put na “veliku scenu” i prezentirati svoje ideje onako hladnokrvno i na način kakav je 1998.-e Hideo Kojima prezentirao svoju viziju gaming industrije mogu samo najveći. Zato i je - najveći. Inače,
Holy Trinity: Metal Gear Solid, Final Fantasy VII, Silent Hill 2. Fight me. ;D
Još nešto. Iskoristit ću ovu priliku (jer znam da sad neće nikome smetati ;P) da ti iskreno čestitam na prelasku 10 000 postova. Uistinu smatram da si jedan od najbitnijih članova za ovaj
community i zapravo se nadam da ti barem još neko vrijeme sve ovo skupa neće dopizditi. Živio, amigo.
7. Poznat si po epskim sagama po pitanju pisanja postova pogotovo kada je tematika nešto što ti se sviđa. Npr. MGS serijal. E sada, jel bi mogao opisati serijal u 5 rečenica (na svoj način odnosno u svom stilu), a da svaka od njih ne sadrži više od 20 riječi?
Dok se Seph nije pojavio i izmasakrirao me svojim pitanjima, ovo je bilo jedino pitanje na kojeg sam razmišljao kako ću odgovoriti. Tako da ti je izazov uspio. Štoviše, pobjedio si. Nadam se da se ne ljutiš što ću odgovoriti na “svoj” način iako neću poštovati možda sva pravila izazova. Pokušat ću slikovito.
Metal Gear Solid serijal za mene predstavlja razmišljanja jednog genijalca (inspiraciju) koji nas je nekim čudom odlučio nagrađivati u industriji koja ga možda i ne zaslužuje. Možda bi njegovo pisanje imalo i veći odjek u nekom drugom mediju, ali on je skomni zahvalni japanski genijalac koji je izabrao medij kojeg može revolucionarizirati. I uspio je. Znači stao je iza ekrana sa lukom i strijelom i počeo je šibati te strijele prema tebi. Iz ekrana prema vani. S obzirom da ih ispaljuje toliko brzo i precizno, ne možeš se izmaknuti svakoj strijeli. A svaka ona koja te pogodi, zapamtiš je. Svaka strijela je drukčijeg oblika i svaka strijela je ispaljena na drukčiji način. Što ideš stariji, više se strijelama tog genijalca ni ne pokušavaš izmaknuti. Želiš da te te strijele šibaju jer si napokon shvatio njihov značaj. Onaj koji nisi ni mogao shvatiti kao djete koje se pokušavalo izmaknuti svakoj strijeli. Onda kad si samo htio pobjediti zločeste likove na ekranu.
8.cime se bavis?
Streamam japanske ritmičke igre za šaku yena.
9.Što preferiraš?
Star Trek ili Star Wars i zašto?
Nisam fan ni jedne ni druge franšize, iskreno. Mada se sjećam jednog perioda u srednjoj školi kad sam cijeli muški dio razreda nagovorio na gledanje X-Filesa, a baš prije toga bi se uvijek prikazivao
Deep Space 9. (ne mogu se sjetiti o kojem programu je bila riječ) Znam da smo uvijek gledali jedno i drugo. A gledao sam i
Voyager kad sam bio baš mali. Kužim važnost Star Treka (Star Warsa također), ali nikada nisam previše volio svemir. S druge strane sjećam se kao jučer onih vremena kad bi svaku nedjelju na HRT2 igrao jedan
Star Wars. Bio sam klinac i obožavao sam te filmove. Star Wars mi je ipak dosta draži od Treka. I sad pogledam svaki novi čim izađe, ali nisam fan. Ne zanima me ako ubiju nekog “bitnog” lika, niti posvećeno proučavam
lore. Mogu raditi što žele sa serijalom. Američki spektakl i ništa više.
10. Odakle ideja za forumski nick?
18. Što se krije iza nadimka K. ?
Ako sam dobro skužio, ovo je zapravo isto pitanje. Osim ako Chaky nije mislio na “
kakav se monstrum zapravo krije iza nadimka K.”? :Đ
Nadimak je još jedno moje preseravanje (i nije). Previše je poveznica i inspiracije. Glavna šema sa jednim slovom je L iz Death Notea. K i dodana točka kao referenca na Kafku i neke njegove likove, a druga najveća je zapravo Kafka Tamura, jedan od najdražih likova ikad iz jedne od najboljih pročitanih knjiga u mom životu -
Kafka na žalu Murakamija. A i previše cijenim Kefku iz FFVI. ;P Zanimljivo je i šta postoji bolesno zanimljivi K. iz
Virtue Last Reward igre, pa K. iz Blade Runnera, i sad na kraju vidim i K. u novom Digimon Story Cyber Sleuth-u. Zanima me odakle njima ideje... ;D