Upravo platinirao Horizon: Zero Dawn i mogu bez imalo sumnje reći - igra godine i jedna od top 5 igara generacije. Bravo Guerilla Games, ovako se radi novi IP, doslovno su rasturili i ostavili me bez teksta i sa suzom u oku na kraju.
Prvo idu zamjerke, najviše u okviru enginea i kamere koja nekad zna zezat i dinamična borba zna biti nepregledna.
To je otprilike jedina zamjerka i greska koju imam za 65 sati igre, a to dovoljno govori koliko je studio koji je dosada radio FPSove uspio ovladati enginenom i napraviti third person akcijsku avanturu. Ili Lite RPG. Ovisi o tezini na kojoj igrate, ja sam odmah na pocetku izabrao Hard jer me prijatelj upozorio da levelanje ide jako brzo i igra zna bit lagana na normal, pa sam misljenja da je Horizon akcijski RPG.
Dalje, priča i atmosfera. Ide u spoiler čisto opreza radi, ne zelim nikome pokvariti osjecaj prvog istrazivanja i otkrivanja misterija.
Generalno odličan osjećaj misterije, zagonetnosti i feeling da na početku igre ne znamo ništa i onda postupno otkrivamo kako smo se nasli di smo se nasli, i porijeklo same Aloy... već dugo nisam vidio ovako dobar pacing priče, koja popunjava kontekst ne samo kapitalnim glavnim misijama ( Makers End, Grave Hoard, Heart of the Nora) već i popratnim materijalom u obliku data pointa i vantagea. Na kraju kad se sve to sabere i kad otkrijemo pravu narav imena Zero Dawn, sledila mi se krv u žilama. Da budem iskren, ledila mi se cijelo vrijeme jer scenarij kako je opisan u igri - The Faro Plauge - jest hiperboliziran- ali bojim se da nije neizgledan i od same činjenice da nas potencijalan hir jednog ili nekolicine biznismena, kriva politika, jedna greška prilikom igranja boga može dovesti na rub istrebljenja hvatala me neka pozadinska jeza.
Pohvale idu i na dizajn svijeta i obitavaoca u njemu, plemena su vrhunski napravljena i baš je gušt gledati kako su ih dizajnirali kao miks svih starih i domorodačkih civilizacija i naroda. Tu najviše pridonose side misije i sporedni likovi koje grade svijet i kontekst.
Borba prva liga, kakav je gušt i užitak rokat po mašinama, minirat cijelo područje sa zamkama pa kad navale ravageri i thunderjaw i počnu gorit, pa skines top sa ravagera kojim roknes drugog ravagera i skines disc launcher sa thunderjawa, privežeš ga konopom za pod, pokupiš disc launcher i zbombardiraš ga. Corruptanje, overridanje, elemntal damage, gađanje u kanistre s gorivom. Genijalno, preporuka svima da odmah upale na hard jer tek onda borba i elementi poprimaju pravi smisao.
Sve to izgleda i zvuči jednostavno predivno. Bilo noć ili dan, zora ili sumrak, ili pak zenit, igra izgleda predivno i pravi melem za oči. Misliš da je onaj snijeg i planine na početku nešto, a onda vidiš pustinju... Posebna pohvala ide na dizajn lokacija, oklopa i lica.
Likovi su odlično napisani, a Aloy mi je postala jedan od najdražih likova.
Veličina mape i sporednih aktivnosti na njoj je optimalna. Svega ima taman, nit previše, nit premalo. Nema one ubisoftove repetitivnosti a bome ni onog Witcherovskog ovewhelmanja i silovanja sa ogromnom količinom qestova, contracta i treasure huntova koje mnoge ljude u startu odbije.
Sad me još čeka The Frozen WIlds, ali mislim da cu odmoriti malo od igre sad da mi se jos slegnu dojmovi i imam neku guzvu i taman posuditi prijatelju da odigra on, pa nastaviti za koji tjedan.
Prvi dojam i prvi trailer mi je bio "meh, još jedan generični open world" i sad mi je drago da sam bio u krivu.
Igra je 10/10 bez puno razmisljanja - ne sjećam se kad je neka igra na mene ostavila ovakav utisak i dojam.