Sorkač, bio u gužvi oko Nove itd. svašč.
Opet iz tvoga pisanja bi se dalo reci da je ocjena kritike usko povezana sa prodajom što nije točno. Primjer je film Troja kojeg je kritika pojela (zasluženo), ali je razvalio Box office. Dok je jedan film Warrior koji je najbolji film na tematiku sporta relativno dobro prošao kod kritike, ali na box office nije uspio pokrpati ni budget. I mogao bih tako u nedogled.
On topic: moja je zapravo pozicija da ni jedno ni drugo nije izravno vezano za uspješnost naslova, nego da svaki naslov ima svoju vlastitu "konstelaciju slučaja" i ako se unutar nje nešto krivo napravi, naslov neće proći. Dakle ja recimo ne bih samo na temelju kategorija kritike, kvalitete filma i posjećenosti govorio o Fight Clubu ili Warrioru, ili naravno analogno o nekoj igri u tom smislu, jer recimo imamo hrpu drugih slučajeva koji pokazuju da stvari nisu skroz takve, npr. Flappy Bird? Ili igre Paradox interactivea koje nikad neće biti svjetski hit zato što nisu za prosječnog čovjeka bez obzira koliko igre bile brutalne. XD Hoću reći, svaki naslov dolazi u određenu "društvenu situaciju" i mislim da o svakome treba razmišljati od njega i situacije, a ne od općih kategorija. U slučaju A, s obzirom na jako lošu atmosferu oko franšize, mislim da su inicijalne loše reakcije poremetile igri dostojno mjesto "statistički".
A sad ozbiljno, na stranu pop kritičke stranice, smatram da je krajnji prosjek na Metacriticu (81% za PC verziju) čisto solidan i barem približan odraz kvalitete igre, makar je ovo jedan od rijetkih slučajeva kada je mišljenje igrača na Metacriticu možda i relevantnije.
Točno, ali MC obrađuje prema datumima, kako koja recenzija dođe tako se prosjek računa, a u slučaju A prve ocjene bile su od 59 do 70, što je srušilo dosta igru, treba ti petnaest osmica da bi poravnao jednu šesticu, dok se ne uključi težinski prosjek
Dobra kolumna, iako se za Chrono Cross donekle nebi složio. Dobio je Greatest Hits status (mislim da je kombinirano prešao milijun primjeraka ako ne i više), i po svemu sudeći davne 2001. godine trebao je ići rad na nastavku kodnog imena Chrono Break. Iako su trejdmarkane stranice tog imena, do 2003. se šuškalo i šuškalo da će nešto bit da bi na kraju ipak bilo jedno veliko ništa. Ne vjerujem da je Chrono serijal (ako ga tako uvjetno mogu nazvati) bio financijski flop, samo mislim da krivca treba gledat u Squaresoftu i onom flopu od Final Fantasy filma koji ih je skoro doveo pred bankrot pa valjda rad na nastavku nije bio moguć.
Prema onome što kažu fanatici koji cijeli život prate CC i rovali su po firmi, bilo je jednim dijelom do financija, ali drugim dijelom do početka promjene politike. Jer kad pogledaš, SquareSoft je brzo uvučen u projekt spajanja s Enixom i firma je imala potpuno drugačije gledanje na buduće naslove. Ništa što je izašlo nakon 2001. godine nema ni približnu ni logiku ni dubinu ni raznovrsnost naslova koje su ispalili između 1997 i 2001 (Xenogears, Parasite Eve, Vagrant Story, Chrono Cross, FF VII-IX itd.). Ekipa koja je radila na CC-u raspala se odmah nakon što je naslov izašao, jedni su otišli radili na FF-u - što je bila cijela priča iza Enixa - drugi su otišli frilensat zbog neslaganja s politikom. Priča o Chrono Breaku izašla je vrlo brzo po dolasku igre i jednako brzo isparila. Do 2003. već je de facto bilo jasno da ništa od toga neće biti, a isparili su čak i trejdmarkovi. Svojevremeno se dugi niz godina radio fan made nastavak na CT i CC od strane jedne manje grupe developera u Americi i činilo se da će igra biti brutalna, naslov Chrono Crisis, ali nažalost niti je SquareEnix to uvukao pod svoje niti je igra doživjela biti nastavak, pretočena je u projekt "Theoria". Iskreno, ni ne želim vidjeti CT/CC nastavak jer ga SquareEnix neće dobro napraviti.